Kinoa’yı mutlaka duymuşsunuzdur. Son dönemlerin en meşhur tahılı. Bulgurun yerine, pirincin yerine tüketiliyor. Pilav yapabiliyor, kısır olarak tüketebiliyor ve hatta tatlı bile hazırlayabiliyorsunuz.
Çok amaçlı kullanılan bu tahıl aslında nedir, nelere iyi gelir, neden tüketmeliyiz sorularınıza cevap olmak için bu yazıyı hazırladım.
Proteinlerin yapıtaşı olan aminoasit çeşitleri her yiyecekte farklı miktarla bulunur. İnsan vücudunda 20 adet olan aminoasit bulunur, bunlardan 8 tanesi yiyeceklerle birlikte alınması zorunlu iken 12 tanesi vücudumuzda sentez edilebilir. Bazı yiyeceklerde 5 tane bazısında 1 tane aminoasit vardır. Ancak kinoa aminoasit yönünden oldukça zengin yiyeceklerden bir tanesi. 8 tane aminoasit çeşidinin hepsini barındır.
İçeriğinde yüksek oranda lif bulunur, bu sayede bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasını sağlar. Kolon, bağırsak ve mide kanserine karşı koruma sağlar. Aynı zamanda uzun süreli tokluk hissini arttırarak, kilo vermenize de yardımcı olur.
Günde 1 kase kadar kinoa tüketmeniz tüm gün yeterli olacak lif alımını sağlayacaktır. 1 kase kadar tüketemem diyorsanız lif açısından zengin yiyeceklerle birlikte tüketerek gün içerisinde almanız gereken lif miktarına ulaşabilirsiniz.
Bu sizin için neden mi önemli, evet belki bugün değil ama yaş ilerledikçe özellikle kalp hastalıklarına yakalanma ihtimaliniz artacak ve bir gün osteoporoz sıkıntısı yaşayacaksınız. Bunların oluşması ihtimalini azaltmak için yeterli magnezyum depolarınızın olması gereklidir.
1 fincan kinoa tüketmeniz gün içinde almanız gereken magnezyumun 1/3 ‘ünü almanızı sağlar.
Vitamin B2 olarak geçen riboflavin B grubu vitaminlerinin antioksidan yapısını destekleyen en önemlilerinden bir tanesidir. Enzim performansını arttırır aynı zamanda oksijen kapasitesini de arttırarak tüm vücudun çalışmasını ve performansını etkileyen en önemli vitaminlerden birisidir.
Çölyak gibi rahatsızlığınız varsa veya gluten proteinine karşı intoleransınız varsa glutensiz tahıllar tüketmeniz gerekir. Glutensiz tahıl bulmak oldukça zordur. Bu yüzden kinoa bu kurtarıcılardan bir tanesi olarak yardıma yetişiyor.
Kinoayı pilav olarak tüketebilir veya salatalara ekleyerek doyuruculuğu arttırabilirsiniz. Bu sayede yeterli karbonhidrat almış olursunuz.
53 glisemik indeksi ile şeker hastalarının veya zayıflamaya çalışanlarına yardımını koşuyor. Şekerin yoğun şekilde dalgalanmaması her insan için sağlıklı olduğu için karbonhidrat kaynağınızı düşük glisemik indeksli yiyeceklerden sağlamalısınız. Kinoa da o yiyeceklerden bir tanesi olduğu için beyaz ekmek yerine veya pirinç pilavı yerine tercih edebilirsiniz.
Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü ve total kolesterolünüzü düşürmede etkin olduğuna dair çalışmalar mevcut. Gün içerisinde 1 öğünü ekmek hakkınızın yerine kinoa ile değiştirmek hem kilo vermenizi sağlayacak hem de kolesterolünüzü düşürecektir.
KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…
Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…
Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…
Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…
Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…
Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…