Categories: DiyetFit Yazılar

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar,

Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun zamandır bu kavramlar biz diyetisyenlerin ve sağlık sektörü çalışanlarının dilinden düşmüyor. Hele ki diyabet hastası iseniz, siz de bu kavramlara oldukça yakınsınız demektir.

Glisemik İndeks Nedir?

Glisemik indeks (Gİ) karbonhidratların şekeri yükseltme hızı olarak adlandırılır. Bu hızı belirleyen faktör ise tükettiğiniz yiyeceğin sindirim ve emilim hızıdır. Yani bir yiyecek midenizde ne kadar uzun sürede sindiriliyor ve bağırsaklarınızdan ne kadar uzun sürede emilimi gerçekleştiriliyor ise glisemik indeksi de o kadar düşüktür.

Son dönemlerde bu kavrama bir yenilik olarak glisemik yük de geldi.

Glisemik Yük Nedir?

Glisemik yük kavramı ise bir yiyeceğin tek seferde tüketilen miktarı olarak adlandırmak mümkündür. Yani glisemik indeksi düşük yiyeceklerden tek seferde fazla miktarda tüketirsek sanki glisemik indeksi yüksek olan bir yiyecek tüketmiş gibi kan şekerimizi, karaciğer yağlanmamızı ve daha bir çok faktörümüzü etkilemiş oluruz.

Eğer bir yiyeceği bana etki etmiyor, kalorisi düşük ve faydalı diye bol miktarda tüketirsek zararlarını görmeye başlayacağımızı anlatan en önemli ifade glisemik yük!

Diyet Yaparken Glisemik İndekse Göre mi Beslenmeliyiz?

Eğer diyabet, karaciğer yağlanması, hipoglisemi gibi karaciğer ve pankreas metabolizmanızı etkileyen faktörler söz konusu ise evet mutlaka Glisemik İndekse (Gİ) göre beslenmeli, yiyeceklerinizi düşük glisemik indeksli gıdalardan yana tercih etmelisiniz.

Ancak sadece kilo kaybetmek ve sağlıklı beslenmek için yiyecek seçimi yapmanız doğru olmayabilir. Burada sizin için daha önemli kavram olan Glisemik Yük ortaya çıkıyor. Yani tek seferde hangi gıdalardan ne kadar tükettiğinize dikkat etmeniz çok daha büyük bir önem taşıyor.

Her iki kavramda da iyileştirmeler yapılması ve ve beslenme şeklinin dengeli bir glisemik indeks ve glisemik yük ile devam ettirilmesi sonucu, özellikle karın çevresi yağlanmasından ve kilo problemlerinizden kurtulmanız ise mümkün görünüyor.

Glisemik İndekse veya glisemik yük kavramına göre beslenmek isterseniz, Diyetisyen Sinem Akgün sayfamdaki iletişim bilgilerinden yararlanarak bana ulaşabilirsiniz.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago

Yazın Kilo Vermek Daha Kolay!

Yaz aylarının gelişiyle artan sıcaklıklar hayatımızı biraz zorlaştırsa da kilo kaybı daha kolay hale geliyor.…

6 yıl ago