Categories: DiyetSüper Gıdalar

Ananas Yemeniz İçin 6 Sebep

Meyveler, zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezi olsa da, sağlıklı beslenmek için en temel alışkanlıklardan birisi olmalıdır.

Sağlıklı insanların gün içerisinde 400-500 gram arası meyve tüketmesi gerekir. Bu meyvelerde özellikle çeşitliliği arttırmak demek, daha farklı vitamin ve mineral kaynağından yararlanmak demektir. Özellikle bazı meyvelere karşı intoleransınız olabilir ve siz bunun farkında olmadan sürekli aynı meyve grubunu tüketiyor olabilirsiniz.

Meyve tüketiminde en temel sorun bütün meyve haklarını 1 öğünde biriktirmekten kaynaklanıyor. Gün içerisinde 0 meyve tüketip, akşam yemekten sonra 5 porsiyon meyve yemeyiniz. Meyveler şeker kaynaklarıdır ve bir an çok miktarda tüketilmesi kan şekerinizin seyrine etki edecektir.

Ananas meyvesi ise son dönemlerde ülkemizde daha sık tüketilmeye başlanmıştır. Asıl kökeni Güney Amerika’dan gelen bu tatlı lezzet oldukça zengin kaynaklarla dolu bir vitamin deposu. Ananas isminin kökeni Fransızca’ya dayanır ve “nanas” fransız dilinde inanılmaz lezzetli anlamında kullanılır.

Bu lezzetli meyvenin faydalarına geçelim ve gün içerisinde tüketmeli miyiz öğrenelim.

C VİTAMİNİ DEPOSU

1 bardak ananas suyunda yaklaşık 79 mg C vitamini bulunuyor. Dünya sağlık örgütü gün içerisinde alınması gereken C vitamini ise aşağıdaki tablodaki gibi gösteriyor.

18 yaş ve üstü kadın: 75mg/gün
18 yaş ve üstü erkek: 90 mg/gün

Emziren kadınlarda: 120 mg/gün
Gebe kadınlarda: 85 mg/gün

Bu hesaba bakılacak olursa gün içerisinde 1 bardak ananas suyu içerek bol şekilde C vitamini alabiliriz. Peki C vitamini ne mi? Bağışıklık sistemimizi koruyan ve güçlendiren en temel vitamin!

C vitamini aynı zamanda kollajen üretimini arttırıyor ve daha sıkı bir cilde sahip olunuyor.

C vitamini kemik ve dişleri güçlendiriyor.

C vitamini beyin fonksiyonlarının daha hızlı çalışmasını sağlıyor.

Üstelik sadece C vitamini açısından da zengin değil, A vitamini, B1 ve B2 vitaminlerinden de zengin olan lezzetli bir meyvedir.

BROMELAİN İÇERİĞİ

Özellikle proteini sindiremeyen veya gut hastalığı olanlarda bromelain etkisi oldukça önemli. Yapılan bir çok çalışma bromelainin kalp ve damar hastalıklarında, yara ve yanıkların tedavisinde, kanser hastalıklarında, enfeksiyon hastalıklarının tümünde ve ödem sorunlarında etkin olduğunu göstermiş.

Bromelain adı altında satılan ilaçların bir çoğu ananasın liflerinden elde ediliyor. Gün içerisinde 1 porsiyon kadar ananas tüketerek ilaca gerek kalmadan kendi vücudunuzdaki iyileşmeleri gözlemleyebilirsiniz.

SİNDİRİM DESTEKÇİSİ

İçerdiği yüksek orandaki lif ve bromelain içeriği sayesinde özellikle protein açısından zengin yiyeceklerin sindirimde ve emilimini oldukça etkili. Kabızlık sorunu yaşayanlara veya yemek yedikten sonra kendini çok şişmiş hissedenlere gün içerisinde 1 dilim kadar tüketilmesi mutlaka öneriliyor.

KALP SAĞLIĞI KORUYUCUSU

İçerdiği özellik sayesinde kan sulandırıcı etkisi bulunan bu meyve kalp krizlerine karşı koruyuculuk sağlıyor. Ancak zaten kullandığınız bir kan sulandırıcı ilaç varsa doktorunuza/diyetisyeninize danışmadan tüketmeyiniz.

Üstelik ateroskleroz hastalığına karşı da büyük bir etkisinin bulunduğunu gene çalışmalar sayesinde öğreniyoruz. Damarların sertleşmesine neden olan planklar temizlediği ve bu sayede kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini azalttığını söyleyebiliriz.

ZAYIFLAMAK İÇİN

İçerisinde bulunan bromelain sayesinde ödem attığını söylemiştik ama zayıflamaktan kastımız tabiki ödemden kurtulmak değildi!

Yağ yakımını hızlandırdığını ve hatta arttırdığını söylesek yanlış konuşmuş olmayız!

Lipaz enzimi ve bromelain enzimi birlikte çalışarak yağların sindirimde ve yağların vücuttan atılmasında etkin rol oynuyor.

Aynı zamanda iştahı kapatması sayesinde gün içerisinde tükettiğiniz ananas aracılığıyla daha hızlı ve daha kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz.

GLUTEN İNTOLERANSI

Bazı çalışmalar özellikle sindirim sorunları yaşayan kişiler üzerinde yapılıyor. Dünyada büyük sıklıkla görülen gluten intoleransı yüzünden bir çok kişi hayatlarını daha sıkıcı ve tatsız şekilde geçiriyor.

Ancak bromelain içeren ananas sayesinde glutene karşı gelişen hassasiyetin azaldığını bazı çalışmalar gösteriyor. Belki bir gün gluten proteinini tamamen sindirdiğini de kanıtlarlar.

 

 

 

 

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago