Categories: Diyet

Sürdürülebilir Yaşam İçin 10 Altın Öneri

Pazartesi başlayıp Salı bıraktığın diyetlerden, yaz geliyor telaşıyla girdiğin açlık oruçlarından, sonbaharda verdiğin kiloları geri almaktan sıkılmadın mı?

Genelde herkes yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte sıkı bir diyete girer ve tatil sonrası verdiği kiloları geri alır. Oysa sürdürülebilir bir yaşam tarzıyla verdiğin kiloları geri almaman mümkün. İşte sürdürülebilir yaşam için altın öneriler!

  1. Tabaklarını küçült

Yiyeceklerini daha küçük tabaklara koyarak tüketmek, yiyecekler gözüne daha fazla gözükeceği için, psikolojik anlamda sana çok şey yiyorum hissiyatıyla doygunluk verir. Kullandığın tabak ve çatalının boyutunu küçülterek aldığın kalori miktarını azaltabilirsin.

  1. Çayına/kahvene attığın şeker sayısını azalt, yapabiliyorsan hiç atma

Özellikle hiçbir şey yemiyorum ama kilo alıyorum diyenlerdensen buraya dikkat! Gün içerisinde içtiğin çay ve kahveyi şekerli tüketmen kontrolsüzce aldığın kalorilere sebep olur. Bir çay kaşığı şekerle 8-10 kalori fazladan almış oluyorsun. Aldığın bu görünmez kaloriler vücudunda depolanan yağ olarak dönüş yapabilir.

  1. Şekerli içecekler yerine maden suyu tercih et

Şeker içeren bir meşrubat yerine maden suyu tercih ederek hem alacağın gereksiz kalorilerden kurtulabilir hem de maden suyunun kalsiyum içeriğiyle kemiklerine destek olabilirsin.

  1. Yiyecek alışverişini tokken yap

Karnın açken yiyecek alışverişi yapman hiç doymayacakmışçasına gereksiz şeyler almana ve abur cubur tüketmene neden olabilir. Yiyecek alışverişini tokken yapman ve neleri alacağını bilerek alışverişe gitmen seni alacağın gereksiz abur cuburlardan ve kalorilerden uzak tutar.

  1. Yemeğin bitince masadan kalk

Yemeğinin bitmesine rağmen hala yiyeceklerle dolu masada oturmak sana fazladan kalori aldırır.  Masa başında muhabbet edilen bir durum içerisinde olabilirsin. Bu durumda masadan kalkmayı ya da masadaki yiyecekleri toplamayı teklif edebilirsin.

  1. Yiyecekleri görünür yerde tutma

Yiyeceklerin gözünün önünde olması karnın tokken bile kaçamak yapmana sebep olabilir. Atıştırmalıkları gününün çoğunu geçirdiğin alanlarda bulundurmamayı tercih ederek kontrolsüz kaçamaklardan uzak durabilirsin.

  1. Yemek yemek için çok acıkmayı bekleme

Açlık durumu arttıkça kan şekeri de düşeceği için bu durum bir anda çok fazla şey yemene ve kendini doymayacak gibi hissetmene sebep olur. Öğünlerini buna göre planlayabilir kan şekerini ara öğünlerle dengeleyebilirsin.

  1. Bir şeyi asla yememeliyim diyerek kendini fazla sıkma

Bir şeyi asla yapmamalıyım psikolojisi o şeyi yapmaya seni daha çok yöneltiyor olabilir. Örneğin canın gerçekten çikolata istiyorsa aldığın birinci parçayla onuncu parçanın tadının aynı olacağını unutmadan küçük bir miktar tüketebilirsin.

  1. Daha sağlıklı tercihler yap

Kızartma balık yerine ızgara balık tercih ederek aldığın gereksiz kalori miktarını düşürebilir, öğünlerinde mercimek, kepekli ekmek gibi lif oranı yüksek besinlere yer vererek tokluk süreni uzatabilirsin.

  1. Kaçamaklarını dengelemeyi öğren

Sürdürülebilir bir yaşam için olmazsa olmazımız hiç kaçamak yapmamak değildir, dengelemeyi öğrenmektir. Dönem dönem herkes kaçamak yapabilir önemli olan bunları dengeleyebilmektir. Gün içerisinde bir öğünü ağır geçirdiysen diğer öğünlerini haşlama sebze gibi daha hafif tercihler yaparak, yaptığın egzersizi artırarak dengeleyebilirsin.

 

Sinem Akgün

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago