Categories: DiyetSüper Gıdalar

Çiğ Yememeniz Gereken 3 Yiyecek

Son dönemlerde Raw Food akımı hızlıca yayılmaya başladı, raw food diyeti temel de çiğ yiyecekleri hayatınıza sokmanızla ilgili, bu diyet trendinde pişirmek Yasak! Hayvansal gıdalardan uzak durmayı amaçlayan ve her türlü yiyeceği çiğ olarak tüketenlerin beslenme biçimi.

İnek sütü gibi ısıtma ihtiyacı olan sütler yerine, hindistan cevizi veya badem sütü tüketiliyor. Pişmiş et yerine marine edilmiş, füme şeklinde et veya balık ürünleri tercih ediliyor.

PATATES

Çocukken bir çok kişi çiğ patates yemiştir, ancak çocukken yapılan hataları yetişkinlik döneminde tekrarlamamak gerekir. Çiğ patates tüketimi sonrası, mide ve bağırsak sorunları yaşanır. Mide bulantısı, gaz, mide suyunun ağza geri gelmesi gibi… Çiğ olan yiyeceğinin rahat şekilde sindirilememesinden kaynaklanan bu sorunun dışında, patateste bulunan solanin’in toksik etki yaratmasıdır. Baş ağrısı ve baş dönmesine sebep olabilir.

Uzun dönemde toksik maddenin sık alınması yüzünden tümör hücrelerinin oluşumuna sebep olabilir ve mide rahatsızlıkları ciddi boyutlara ulaşabilir.

SÜT ÜRÜNLERİ

Marketten alınan sütü pişirin demiyorum zaten, marketten alınan Pastörize veya günlük sütler pişmiş şekilde satılıyor ancak siz açıktan süt alıyorsanız ve bunu kaynatmadan tüketiyorsanız büyük bir risk altındasınız demektir.

Sadece sütte değil, pişmemiş olan peynirlerde veya 90 günden kısa sürede hazır olan peynirlerde de bu sorun var… Salmonella, E. Coli gibi bakteriler sizi zehirlemeye hazır halde bekliyorlar.

Açık süt almanız sadece mikroplar açısından değil, sütün kalitesi açısından da oldukça kötü! Aldığınızın sütün %100 süt olduğuna emin olabilirsiniz, ancak sütü aldığınız çiftçinin ineği nasıl beslediğini, hangi yemleri kullandığını veya hayvanın sağlıklı olduğunu bilmiyorsunuz. Üstelik hızlı bir şekilde kaynatıp 15 saniye içerisinde soğutmanız da mümkün olmadığı için sütün içinde yer alan yararlı bakterileri de öldürüyorsunuz.

BAL

Balı pişirecek değiliz diyorsunuz ancak markette satılan balın pastörize olduğunu biliyor musunuz? Nereden aldığınızı bilmediğiniz balın bir çok zararı var ancak pastörize edilmemiş balın içerisinde yer alan grayano toksin maddesi, mide bulantısı ve tansiyon düşürmesi ile baş gösteriyor. Özellikle pastörize olmayan bal ve vertigo arasında büyük bir ilişki bulunmuş. Son dönemlerde bir çok kişinin market balı yerine yerel üreticilerden bal aldığı düşünülürse ve sık sık Vertigo hastalığını duyuyorsak bir ilişki olduğunu düşünebiliriz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago