Categories: Diyet

Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Çocukların daha iyi büyümesini sağlamak için onlara sebze yeme alışkanlığını kazandırmanız şart. Biraz sabır, biraz emek, biraz da yaratıcılık kullanarak bu işi halledebilirsiniz.

Uzun kaliteli ve sağlıklı bir ömür için erken yaşlardan itibaren sağlıklı ce dengeli beslenme alışkanlıklarının kazanılması gerekiyor. Sebze ve meyveler iyi birer karbonhidrat ve posa kaynağı olduğu gibi aynı zamanda doğanın bize sunduğu çeşitli mineral ve vitaminleri de içlerinde bolca barındıran mucizelerdir. Meyve ve sebzelerin içerisinde bulunan bileşenler sayesinde; sağlığımız, büyümemiz ve kanser, kalp, hipertansiyon, diyabet ve obezite gibi bir çok hastalıklara karşı da korunmamız açısından önemlidir.

Araştırmalar 2-7 yaş arasındaki çocukların az meyve ve sebze tükettiğini gösteriyor. Oysa büyüme çağındaki çocuklarda tüm besin gruplarının yeterince alınması oldukça önemlidir. Çocuğunuz bir sebzeyi sevmiyorsa onda ısrarcı olmayın, çorbalarda pişirerek tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuklar tek çeşit yemek yemeyi sevseler bile salata alışkanlığını kazandırmak için yaptığınız yemeklerin yanına mutlaka salata ve sebze ekleyiniz.

Sevmediği bir sebzeyi bir süre unutturup, ardından farklı bir yöntemle hazırlayarak tekrardan deneyiniz.

Çocuklar bir yiyeceği tatları hoşlarına gittiği için veya alışkanlıktan dolayı tercih ederler, eğer sağlıklı yiyecekleri hamilelik ve emzirme dönemi boyunca tüketirseniz çocuğunuzda besine karşı alışkanlık oluşacağı için sebze ve meyve tüketimini belirleyici olabilir.

Ailelerin çocuklar üzerindeki etkisi oldukça fazladır, eğer siz ıspanak yemiyor ama çocuğunuza yedirmeye çalışıyorsanız, bu durumun gerçekleşmeyeceğini bilmelisiniz. Evinizde her zaman için taze sebze ve meyve bulunması değil, onları çocuğunuzun önünde tüketmeniz özellikle ilk yıllarda oldukça önemlidir.

Çocuklar okul dönemine başladıkları zaman, arkadaşlarından ve okuldan fazlasıyla etkilenirler. Gün içerisinde hepsinin nasıl da aynı şeyi yapma isteğinde bulunduğuna şahit olmuşsunuzdur, yemek konusunda da böyle davranırlar. Sevdikleri kişi ne yemek istiyorsa, onlar da o yemeği isterler.

ÇOCUĞUN DOĞRU BESLENMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Besinlerin nereden geldiğini, nasıl toplandıklarını, nasıl yetiştirildiklerini anlatarak çocuğunuzun sebze ve meyveleri daha çok sevmesini sağlayabilirsiniz.

Onun dışında evde birlikte yemek yapabilirsiniz. Bu sayede kendi hazırladığı yiyeceği yemek isteyecektir.

Sık sık sebze servis edin, sebzeli bir makarna yapabilirsiniz. Veya değişik şekiller vererek sebzelere farklı bir görünüş katabilirsiniz.

Eğer çocuğunuz meyve sevmiyorsa, taze sıkılmış meyve suyu tüketmesine izin verin. Ancak gene de her zaman değil, birlikte meyve tabağı hazırlayın ve meyveleri onun soymasına izin verin.

Onları cesaretlendirin, bir kaç kere aynı yemeği tatmalarına olanak tanıyın.

Çocuğunuzun gün içerisinde yeteri kadar, süt-yoğurt tükettiğinden emin olun. Eğer çok fazla tüketiyorsa, miktarı azaltmaya çalışın, fazla kalsiyum alımı, demir emilimini etkileyerek Demir eksikliğine sebep olmaktadır.

Et-tavuk ve balık tüketmesini sağlayın, eğer balık yemiyorsa balık finger tarzı yiyeceklerle balığa alışmasını sağlayabilirsiniz. Köfte yapabilir ve içerisine kabak-havuç ekleyebilirsiniz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago