Depresyona İyi Gelen 5 Yiyecek

Depresyonun bir çok tanısı, teşhisi ve tedavisi bulunmaktadır.

Bir çok haliyle depresyon insanı mutsuzluğa, umutsuzluğa ve intihara sürükleyecek şekilde duygu durumunun değişmesidir. Ancak bir çok kişi günümüzde depresyon için psikolog tedavisi görmektedir. Bununla birlikte antidepresan ilaç kullanımının bilinen bazı olumsuz etkileri de var.
Özellikle moralinizin düşük olmasıyla birlikte etkilenen hormon düzeylerimiz bizleri daha çok yemeye ve özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye sürüklemektedir. Bu sebeple vitamin-mineral açısından yetersiz bir beslenme dengesi oluşturmaktadır. Bununla birlikte kişi kilo almakta ve mutsuzluğu daha da artmaktadır.

Özellikle, antidepresan kullanan kişilerin veya son dönemde kendini mutsuz/halsiz hisseden bireylerin dikkat etmesi gereken bazı yiyecek gruplarından bahsetmek istiyorum.

YEŞİL LİFLİ YİYECEKLER

Yeşil ve bol lif içeren yiyecekler, ıspanak, pazı, brokoli gibi hem yüksek lif içeren hemde yeşil gıdaları diyetinizden eksik etmemeniz gerekiyor. Bol antioksidan içeren bu yiyecekler bağırsaklarınızı ve tüm immun sisteminizi destekleyip güçlendirdiği için antidepresan etkisi göstermeye başlıyor. Daha çok yeşillik tüketen ve sebze tüketmeyi seven bireylerde daha düşük depresyon belirtilerinin ortaya çıktığı görülüyor.

CEVİZ

Çoklu doymamış yağ içeren ceviz gibi yağlı tohumlar, omega-3 içeriği sebebiyle beyin fonksiyonlarının güçlenmesini sağlıyor.  Gün içerisinde salatalarınıza ekleyebilir, sabah veya öğleden sonraki ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Ancak fazla miktarda tüketimi size kilo aldırabilir, miktara dikkat etmek de fayda var!

DOMATES

İçerdiği folik asit ve alfa-lipoik asit sayesinde depresyon ile savaşmada etkili. Yapılan çalışmalara göre serum folat düzeyi düşük olan bireyler de daha sık depresyon görüldüğü gösterilmiştir. Folik asit homosistein yapısına katılarak bir çok hormonun görev almasında yer alıyor. Alfa lipoik asit aynı zamanda glukoz ve insülin metabolizmasını düzenlediği için depresyona bağlı olarak gelişen açlık durumunuzun önüne geçmeye yardımcı oluyor.

KURUBAKLAGİLLER

İçerdikleri çözünmez bol lif sayesinde bağırsaklarınızı dengede tutarken aynı zaman da vücudunuzun da dengesini sağlıyor, bu sayede depresyonun önlenmesinde büyük bir katı sağlamış oluyorsunuz. Kurubaklagileri, salatalarınıza ekleyebilir, ana yemek olarak veya çorbalara koyarak tüketebilirsiniz.

ELMA

İçerdiği yüksek antioksidan, lif, flavanoid sayesinde hem depresyonu koyuyor hem bağırsaklarınızı hem de vücuduzu sağlıkla ve sevgiyle koruyor.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago