Categories: Diyet

Hemoroid Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Genetik yatkınlığın sıklıkla tetiklediği bu rahatsızlık aslında bir bağırsak hastalığı. Tuvalete çıkma işini erteleme, klozet alışkanlığı yüzünden çok fazla oturma, şişmanlık, ıkınma, fazla acı tüketimi gibi bir çok sebep bu hastalığa yakalanmanıza sebep olabilir.

Özellikle Türkiye’de acının sıklıkla tüketildiği, lif alımının düşük olduğu Güney Doğu Anadolu bölgesinde daha sık rastlanmaktadır. Genetik faktörün sebebinin ailenin beslenme alışkanlıklarının da olabileceği düşünülmektedir.

Hastalıkla birlikte hayat kalitenizin düştüğü gerçek, ameliyat bir çözüm yöntemi olsa da, ameliyat öncesi beslenme desteğini dikkate alarak rahatsızlığınızı azaltmanız oldukça kolay ve basit bir yöntem.

HEMOROİDİNİZ VARSA TÜKETİLMESİ GEREKEN YİYECEKLER;

Tam tahıllı yiyecekler,

İçerisinde doğal lif kaynağı olduğu için tahıllı ekmek türlerini, beyaz ekmeğe göre tercih etmelisiniz. Gün içerisinde ortalama 25-30 gram lif alarak vücudunuzu koruyabilir ve bağırsakla ilgili bir çok hastalığı önleyebilirsiniz.

Makarna gibi yiyecekleri kepekli veya tam tahıllı olarak tüketebilir ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih edebilirsiniz.

Sebze ve meyveler,

Bağırsakta posa bıraktığı için kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerinin devamlılığını sağlar, bu sayede ıkınmaya gerek kalmadan rahatlıkla tuvalete çıkabilirsiniz.

Gün içerisinde 2 porsiyon sebze (salata veya pişmiş sebze yemekleri) ve 3 porsiyon meyve tüketilmelidir ki bağırsaklarda zorlamaya gerek kalmadan rahat bir şekilde tuvalete çıkın.

Kuru Meyveler,

Bağırsaklarınızı harekete geçiren en temel yiyeceklerin başında gelir. Eğer tuvalete çıkmakta zorlanıyorsanız ilaç veya benzeri otlar tüketmek yerine doğal bir yöntem olan kuru meyveleri tercih edebilirsiniz.

Sabahları aç karnına tüketeceğiniz kuru meyve sizin için daha iyi olacaktır.

Su,

Gün içerisinde almanız gereken 2-3 lt. arası su bağırsaklarınızın çalışmasını sağlayacak, zayıflamanıza yardımcı olacak ve vücudunuzu toksik maddelerden temizleyecektir.

Yağlı tohumlar,

Yağlı yiyeceklerin bağırsakları çalıştırdığı bir gerçek, ancak bol yağ içeren kızartmalar yerine daha sağlıklı yağ alternatiflerini tercih etmelisiniz. Zeytin, ceviz, badem gibi yiyecekleri daha sık tüketerek hem daha sağlıklı beslenebilir hem de hemoroid tedavisinde doğru beslenme adımını uygulayabilirsiniz.

Spor,

Gün içerisinde hareketli olmak bağırsak hareketlerinizi de arttıracağı için mutlaka yürüyüş yapın veya aynı pozisyonda kalmamaya aktif bir hayat sürmeye dikkat edin. Günde 10.000 adım atmaya çalışın.

TÜKETİLMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER

Gün içerisinde acı yiyecekler tüketmeyin.
Fazla miktarda çay, kahve tüketmeyin.
Kırmızı et tüketimini azaltın.
Yüksek protein içeren diyetlerden uzak durun.
Uzun süre ayakta kalmayın veya oturmayın.
İşlenmiş hazır yiyecekleri tüketmeyin.

Hemoroid hastalığının belirtilerini azaltmanın bir yolu da kilo vermekten geçer, sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve kilo vermek için Ankara’da Diyetisyen Sinem Akgün Diyet ve Beslenme Danışmanlığı merkezini ziyaret edebilir veya 0539 981 9343 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago