Categories: Diyet

İshale İyi Gelen Yiyecekler

Özellikle yaz dönemlerinde meydana gelen, bazen bağışıklık sistemin çökmesi gibi durumlarda (grip gibi) midemizi ve bağırsaklarımızı mahveden ve sosyal hayatımızı elimizden elen bu duruma engel olamasak bile beslenme sayesinde hastalığın gidişatını önleyebiliyoruz.

Özellikle bol lif içeren ve yağlı yiyeceklerin tüketimi hastalığı kötü yönde etkilerken, bol sulu yiyecekler, pektin içeriği yüksek meyveler ve nişasta kaynağı bazı besinler hastalığın seyrine oldukça iyi geliyor.

Hastalığa yakalananların bilmesi gereken en önemli nokta ise; BOL SU İÇMEKTİR. Bazı hastalar ishalin artmasını engellemek için sıvı alımını kısıtlamaktadır, bol su kaybedilen bir dönemde su kaybını önlemek için günde 3 lt su içmeye özen gösterin.

İshale İyi Gelen Yiyecekler

Elma;

Evet buna çok şaşırdınız biliyorum ancak, diyet yapanların gözde meyvesi bağırsaklarınızı tutmaya ve ishalinizi engelleme konusunda da harikalar yaratıyor. Dikkat etmeniz gereken nokta, kabuklarını mutlaka soyarak tüketiniz. İçerdiği pektin sayesinde bağırsaklardaki suyu çekerek hapsediyor, böylece su kaybı yaşamıyorsunuz.

Patates;

İşte ishale en iyi gelen yiyeceklerin ennn iyisi. İçerdiği nişasta ve pektin sayesinde bağırsaklarını tutuyor, su kaybını önlüyor ve tüketirken tuz eklerseniz de mineral kaybına engel olmaya çalışıyor.

Pirinç;

Düşük orandaki lif içeriği, yüksek nişasta içeriği sayesinde su tutulumunu arttırıyor, sıvı kaybını ve mineral kayıplarını önlüyor. Ama sakın ha yağlı bir pirinç pilavı tüketmeyin, ya çorbasını ya da lapasını yemeniz gerekiyor.

Yoğurt;

Hem kabızlığa hem de ishale iyi gelen nadir yiyeceklerden. İçerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasını düzenliyor, sıvı olması nedeniyle su kayıplarını karşılıyor, ayran olarak tüketirseniz kaybettiğiniz tuz miktarını da tamamlıyor. Eeee daha n’olsun?

Şeftali;

Pektin içeriği sebebiyle ishale karşı oldukça etkili olan nadir meyvelerden. Kabuklarını soymakta fayda var. Eğer şeftaliye karşı alerjiniz yoksa, günde 1-2 tane mutlaka tüketmelisiniz.

Muz; 

Veeee yüksek pektin içeriği, bol vitamin-mineral içermesi sayesinde ishalle savaşan ve günde 2-3 kere tüketerek sizi sağlığa kavuşturacak en keyifli meyve.

Eğer yaşadığınız ishal sıkıntıları, kronik bir hal aldıysa yani çok sık tekrarlanıyorsa mutlaka diyetisyen tarafından oluşturulan bir kronik ishal diyetine ihtiyacınız var demektir. Ön görüşme için iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago