Categories: Fit Yazılar

İyi Uykunun 5 Faydası

Kış saati uygulamasına geçilmemesi sebebiyle, herkesin biyolojik saati yanlış çalışıyor. Gece uyumak istemiyor, sabah kalkmak istemiyor olabilirsiniz. Öncelikle endişelenmeyin, bir çok kişi sizinle aynı durumda. Ancak iyi uyumak sadece işe veya okula gitmek için değil kendi sağlığınız için oldukça önemli.

Konsantrasyonuzu ve Performansınızı Arttırır

Ertesi sabah sınavınızın olduğu bir akşam düşünün veya çok önemli bir toplantı ve siz bütün gece hiç durmadan hazırlandınız? Doğru bir şey yaptığınızı zannederken çok büyük bir hataya düşüyorsunuz. Beyin geçici hafızayı kullanabilmesi ve belleğe işleyebilmesi sizin düzenli bir uyku uyumanıza bağlı. Eğer gün içerisinde daha verimli olmak ve yoğunlaştığınız konudan dağılmamak istiyorsanız günde 7 saat uyumanız gerektiğini unutmayın.

Sadece uykunun saati değil elbette, uyuduğunuz ortamında sağlıklı olması çok önemli. Temiz iyi havalandırılmış bir ortamda, ışık almadan uyumanız daha derin uyku almanızı sağlayacak ve uyku sürecinde beyninizin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bağışıklık sistemi olduğunuzu düşünün, virüs ve bakterilerle yoğun bir şekilde savaşmanız ve vücudu ayakta tutmanız gerekiyor değil mi? Uyku anında bu işler daha hızlı ve daha etkili bir şekilde gerçekleşiyor.

Çok yorulduğunuz zamanlarda gribe daha kolay yakalanıyorsunuz değil mi? İşte size uykunun ve dinlenmenin önemi gösteren bir sonuç. Sadece bu mu derseniz tabiki HAYIR!

Yapılan bir çok çalışma bağışıklık sistemi ve uykuyu incelemiş. Kadın ve erkek karışık seçilen bir grup insanın 7 saat altı ve üstü uyku düzenleri ve kalitesiz/kaliteli uyku almaları sağlanmış. Basit bir bakteri bulaştırılması sonucu kötü ve az uyku alanların hastalığa yakalanma oranı çok daha yüksek bulunmuş.

Kalbinizi Korur

Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmek kalbi koruyucu özellikler, bunların yanına bir de uykuyu eklemenin tam zamanı! Yapılan çalışmalar kalp krizi geçirenlerin veya kalp hastalığı riski bulunanların daha az uyuyanlar olduğunu ortaya koymuş!

Uykunun yüksek tansiyon ve kolesterolle de ilgisi olduğu çalışmalar tarafından kanıtlanmış. İyi uyku kalbinizi de korumaya aday.

Diyabet Riskini Düşürür

O nasıl oluyor diyebilirsiniz? Ancak yeterli uyku alımı ve kan şekeri dengesi arasında büyük ilişkiler söz konusu. İyi bir uyku alınmadığı gecelerin sabahında kan şekerinin daha kötü yönetildiği görülmüş, bu durumda ileriki yaşlarda diyabet hastalığı riskini oldukça arttıran bir faktör.

Uyku düzenleri tamamen bozulan 11 erkek üzerinde yapılan çalışmaya göre, 1 haftanın sonunda bozulmuş glikoz toleransı ortaya çıkmaya başlamış!

Zayıflamaya Yardımcı Olur

Veeeeee geldik bizimle en ilgili konuya. Zayıflamanın tek bir faktörle gerçekleşmediği bilinen bir gerçek, içilen sular, yapılan diyet programları uygulanan egzersiz sizi zayıflatmakta oldukça etkili. Ancak bu listeye bir de uykunuzu eklemenizi tavsiye ederim.

Yetersiz uyku ertesi gün içinde sahip olacağınız enerjiyi düşürerek daha az aktif olmanızı sağlıyor.

Geceleri geç saatlere kadar oturmak, daha fazla acıkmanıza ve atıştırmalık yapmanıza neden oluyor.

Bozulmuş bir kan şekerine sahip olmak bir hastalık riski meydana getirerek, daha çok acıkmanıza, tatlı krizlerine girmenize sebep olmakta.

Yetersiz uyku yağ yakıcı hormonlar üzerinde de negatif bir etkiye sahip.

Özellikle leptin beyne ” yemek yemeyi bırakmalısın, artık doydum!” sinyalini gönderen bir hormon. Yeterli ve kaliteli bir uyku aldığınızda leptin daha sağlıklı çalışıyor ve gerçek zamanlı sinyaller gönderiyor. Ancak yetersiz/kalitesiz uyku aldığınız zaman leptin seviyesi düşüyor ve beyne iletimde gecikmeler yaşanıyor.

Belki uyguladığınız programlardan sonuç alamamanızın nedeni yeteri kadar uyumamanız yüzündendir.

Geceleyin biyolojik saatinize uyum gösterin akşam 00:00’den önce uyumaya ve sabah 10:00’dan önce kalkmaya çalışın.

Kilo vermek için Uykunun Sebep Olmadığını Düşünüyorsanız;

Daha ayrıntılı bilgi almak için Ankara’da bulunan Diyetisyen Sinem Akgün Diyet ve Beslenme Danışmanlığı Merkezinden dytsinemakgun@gmail.com veya 0539 981 9343 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Ankara Dışında yaşıyorsanız diyet hizmetini online olarak tercih edebilirsiniz.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago