Categories: DiyetSüper Gıdalar

Kaçamakların En Güzeli Çikolata

Çikolata, kakao ağacının çekirdeklerinden elde edilir. Çekirdekler zaman içerisinde çikolata likörü denilen bir tür kıvamlı yiyeceğe dönüşür. Çikolatalı yiyecekler ve içeceklerin neredeyse hepsi bu maddeden elde edilir.

Maya ve Aztek dilinde kakao’nun anlamı çikolata demektir, gene bu milletlerin efsanelerine göe çikolata, Tanrılar tarafından Güney Amerika’da bulunmuştur. Amazonlardan gelen çikolata ırkların taşınması ve savaşlar sonucu Orta Amerika’ya, ardından Meksika ve tüm Avrupa’ya yayılmıştır. 1606 yılında İtalyan bir şey tarafından ilk defa denenen kakao oldukça meşhur olmuştur.

Şuanda kakao en çok Afrika ülkelerinde üretimi yapılmakta olup, tüm dünyaya dağıtımı Fildişi, Endonezya ve Gana gibi ülkelerden yapılmaktadır.

NEDEN KAKAO TÜKETMELİYİZ?

Kakao çekirdeklerinde ve çikolata da magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, A vitamini, B1,B2,B3 vitamini yönünden oldukça zengindir. Kakaodaki fenolik fitokimyasal ve antioksidan kapasitesi hemen hemen tüm yiyeceklerden, hatta yeşil çaydan bile daha yüksetir. Çikolatanın içerdiği flavanoller arasında epikateşin, kateşin bulunur. Bu sebeple yüksek oranda antioksidan kaynağıdır ve sağlıklı beslenmenin bir parçası olmalıdır.

Kanser hücrelerinin önlenmesinde, kalp hastalıklarının oluşma riskinin azaltılmasında ve cildinizin daha genç bir görünüme sahip olmasında kateşinler oldukça önemlidir.

Az işlenmiş kakao ürünler mesela bitter çikolata gibi daha çok antioksidan ve minera-vitamin grubu içerir.

Yaşanan kronik  ishal durumlarından kakao veya bitter çikolatanın kurtarıcı olduğunu söyleyebiliriz. Günlük düzenli olarak çikolata tüketen bireylerin bağırsaklarının daha sağlıklı olduğu görülmüştür.

Çikolata da bulunan flavanoitlerin kötü kolesterolü azalttıığı ve kalp hastalıklarından korunmada önemli olan plakların gelişimini engellediği görülmüştür.

Düzenli olarak çikolata tüketen bireyler arasında yapılan bir çalışma da flavanoidlerin nitrik asit oranını yükselttiği böylece insülin hassasiyetini arttırdığı kan akışını ve kan basıncını düzenlediği görülmüştür.

Kakao’nun içerisinde bulunan antioksidan enzimler sayesinde kolon kanserine sebep olan genlerinde hücre büyümesini engellemeye yardımcı olabileceği ortaya konmuştur.

Çocuklarda düzenli ve yeterli çikolata tüketiminin zihinsel hafızayı kuvvetlendirdiği, dil ve kelime kullanımı arttırdığı görülmüştür.

HANGİ ÇİKOLATAYI TERCİH ETMELİYİM?

Öncelikle beyaz çikolata’nın çikolata olmadığını bilerek işe başlayınız. Kakao oranı yüksek yani bitter çikolata en sağlıklı olan çikolata çeşididir.

Üzeri beyazlamış veya grileşmiş çikolata kalitesiz ve sağlıksızdır. Tercih etmeyiniz.

Eğer kilo probleminiz varsa çikolata tercihini ve miktarını mutlaka Diyetisyene danışarak gerçekleştirin.

Tatlı ihtiyacınızın çok arttığı dönemlerde yoğurdunuza kakao ekleyerek tüketebilirsiniz.

Zayıflama diyetlerinde bitter çikolata tüketebilirsiniz.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago