Categories: DiyetSüper Gıdalar

Kahve Tüketiminin Faydaları

Kahve yüzyıllardır, toplumu bir arada tutan, sosyal ilişkiler kurulmasını sağlayan Türk toplumunun ve tarihinin temel parçalarından birisi. Sağlık üzerine bir çok çalışma da kendine yer buluyor, kimi zaman övülüyor, kimi zaman da düşman ilan ediliyor.

Kahve tüketmeyi sevenlere güzel haberler vermeye geldim. Sizlere kahvenin faydalarını, hangi alanda işe yaradığını ne sıklıkla tüketilmesi gerektiğini anlatacağım.

KAHVE VE HASTALIKLAR

  • Orta düzeyde kahve alımının tip 2 diyabet dediğimiz yaşlılığa ve kiloya bağlı gelişen şeker hastalığının oluşma riskini azalttığı görülüyor.
  • Günlük 3 fincan kahve içmenin kahve ve damar sağlığını koruduğunu ve olumsuz bir etkiye sebep olmadığını göstermiştir.
  • Tansiyon hastalarıyla ilgili yapılan çalışmalar 5 fincana kadar tansiyonu tetiklemediğini aksine düzenli olarak kahve tüketen ve kafein alan hastaların tansiyon belirtilerine daha az rastlandığı belirtilmiştir.
  • KAfein kısa vadede tansiyonu yükseltiyor ve kalp sağlığını etkiliyor gibi görünse de yapılan çalışmalar böyle bir sonuca ulaşamamıştır.
  • Kahve tüketiminin bilişsel zayıflamanın hafifletilmesi ve Alzheimer’a yakalanma riskinde azalma olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde alınan kafein miktarının 200 mg ile sınırlı tutulması gerektiğini çalışmalar gösteriyor.

KAHVE BAĞIMLILIK YAPAR MI?

Son dönemde bir çok kişinin sorduğu bu soruya kolaylıkla HAYIR cevabını verebilirim. Evet kahvenin içerisinde kafein merkezi sinir sistemini uyaran olsa da, yapılan çalışmalarda bireylerde kahveye bağımlılık gözlemlenmemiştir.

Çok sık kahve tüketen danışanlarım bile kahve tüketimini azaltabiliyor, hatta bu hafta kahve içmeyelim dediğimde zorlanmadan devam edebiliyorlar.

KAHVE KİLO VERDİRİR Mİ?

Kahvenin özellikle bağırsaklardaki kasların daha iyi çalışmasını sağladığına dair bir çok çalışma bulunmaktadır, sağlıklı bir bağırsak yapısı da sizin daha kolay kilo vermenizi sağlar. Günlük tüketilen 2 fincan kahvenin yağ yakımını arttırdığı ve kilo verdirdiğine dair çalışmalar mevcut.

Ancak fazla kahve tüketimi vücutta sıvı kaybına yol açarak, ödeme sebep oluyor, eğer yeterli su tükettiğinizden eminseniz, rahatlıkla kahve içebilirsiniz. Zayıflama diyetlerinde kahveyi danışanlarıma mutlaka öneriyorum.

KAFEİNSİZ KAHVE KÖTÜ MÜ?

İşlem gören her yiyecek kötü değildir, Kafeini yok etmek için kahve çekirdekleri işlenmeden önce suyu alınarak kafeinin suya geçmesi sağlanır. Bu yüzden kafein sizi uykusuz bırakıyor veya rahatsız ediyorsa kafeinsiz kahve de tüketebilirsiniz.

1 fincan kahve = 20 fincan kafeinsiz kahve ile eşdeğer kafein içerir.

KAFEİN HANGİLERİNDE BULUNUR?

Kahve başta olmak üzere, kola, siyah çay, yeşil çay, kakao ve çikolata da bulunur.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago