Categories: Diyet

Kalbinize İyi Gelmeyen Yiyecekler

Kalp sağlığını korumak, tüm vücudu korumanın en önemli yolu. Kardiyovasküler hastalıklar tüm dünyada ölüm listesinde 1. sırada yer alıyor.

Kalp yetmezliği, damar darlığı, kalp krizleri bizi ölüme getiren 1. sebep olduğu için en çok dikkat edilmesi gereken organımız kalp oluyor 🙂

Kalbin çalışma sistemini yormaması için bazı gıdaların özellikle hayatınızdan çıkarılması gerekiyor ki daha sağlıklı ve uzun bir ömür geçirebilin diye…

Kuyruk Yağı

Hayvansal yağlar doymuş yağ içerir ve bu yağların uzun dönem tüketilmesi kötü kolesterolü arttırır, damar tıkanıklığına yol açar. Tansiyonuzu etkiler ve sizi daha ağır bir kalp hastalığına sürükleyebilir.

Tereyağı

Televizyonlara çıkıp durmadan konuşan biri var -adı lazım değil- bu kişi maalesef ki tereyağının kalbe iyi geldiğini söylüyor, ama hiç bir bilimsel çalışma bu yağın kalp ve kolesterol-tansiyon hastalarına iyi geldiğini kanıtlar vaziyette değil.

Eğer kalp ile ilgili sorununuz varsa tereyağı gibi katı bir yağdan uzak durmalısınız.

Trans Yağlar

Bu yağlar ne diyebilirsiniz, uzun süre sıcaklığa maruz kalan bir zeytinyağı trans yağ olabilir ve ya kalitesiz bir margarin veya paketli bir yiyecek.

O yüzden sağlıklı zannettiğiniz yiyecekleri bile tüketirken 1 kez daha düşünün. Yağları birden fazla kere ısıtmayın, hatta mümkünse tüüüüm kızartma türlerinden uzak durun. Ama ben seviyorum diyorsanız, porsiyonu sınırlayın ve her seferinde temiz yağ kullanın.

Marketlerden aldığınız abur-cubur yiyeceklerin içerik kısımlarını dikkatli okuyun.

Sakatatlar

O da nesi? demeden önce bayramlarda yediğiniz ciğerleri bir kere daha düşünün 🙂 Hayvanın iç organı ile hazırlanan tüm yiyecekler ekstra yağ içerir. Çünkü bütün organlarımızı çarpmaya karşı korumak amacıyla yağ çeperi bulunur. Özellikle yağlı hayvanlarda bu daha da fazladır.

Sakatat türlerinin hepsinden uzak durun veya yılda 1 kere ile sınırlayın.

Kaymak

Süt ve yoğurdun en yağlı kısmı olan kaymak da hayvansal kaynaklı bir yağ olduğu için yasaklı olan yiyecekler arasında kendine bir yer buluyor.

Süt ve yoğurdu yarım yağlı seçeneklerden tercih ederek gün içerisinde alacağınız doymuş yağ oranını azaltabilir ve daha sağlıklı olabilirsiniz, üstelik yağ alımını azalttıkça kilo vermek de daha kolay olacaktır.

Kanat- Deri

Tavuk ve balıkta sıklıkla tüketilen kanat ve deri kısımları da en yağlı bölgelerden, eğer sıklıkla tüketiyor ve bir de yağda kızartıyorsanız, kalbinizi korumak için iyi bir yöntem olmadığını bilmelisiniz.

Gün içerisinde alacağınız hayvansal besinleri ne kadar azaltırsanız kalbinizi korumanız da o kadar mümkün olacaktır. En iyi vejeteryan olmak sanırım 🙂

Kahve – Çay- Tuz

Gün içerisinde çok fazla tüketiyorsanız, kalbiniz için dur demenin tam zamanı, çünkü fazla kafein alımı nabzı yükselterek kalp sağlığınızı tehlikeye atabilir. Günde en fazla 2 fincan kahve ve 5 çay bardağı çaydan daha fazla tüketmemelisiniz. Bunlar sizin en fazla sınırınız olmalı.

Tuz ise, tansiyonunuzu yükselterek kalp sağlığına zarar verebilir. En iyisi sofrada tuz bulundurmayın, ama yemeklere bir miktar tuz eklemeye özen gösterin. Hiç tuz yemediğiniz bir beslenme programı da sağlıklı değildir.

Kalp hastalığı sonrası beslenme tavsiyeleri ve diyet programı almak için;

Ankara’da bulunan Diyetisyen Sinem Akgün Diyet ve Beslenme Danışmanlığı Merkezi’nden 0539 981 9343 numaralı telefondan randevu alabilir veya online diyet için dytsinemakgun@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

 

 

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago