Categories: Diyet

Kilo Almak için Beslenme Önerileri

Merhabalar, bir çok danışanım, hastam kilo alamayanlara oldukça şaşırıyor. Bir çok kişi kilo vermek için diyet ofisine gelse de kilo almak için gelenler olduğunu da söylemeliyim.

Metabolizmanın hızlı çalışması, düzensiz beslenme, genetik yapı hatta bazen hormon problemleri kilo alamamanıza sebep olabilir.

Kilo almak, kilo vermekten daha zorlu bir süreçtir. Bunu tamamlayan kişilere ise büyük bir gıpta ile bakmaktayım. Genellikle kilo alamayan kişiler iştahlı ve oldukça fazla besin tüketen kişiler olsa da, farkında olmadan yemek yemeyi unutan ve sağlıksız/düzensiz bir beslenme alışkanlığına sahip kişiler daha çoğunlukta oluyor.

Ancak kilo almaya çalışırken yanlış beslenerek yağ kütlenizi arttırmamalısınız. Hem kas, hem su hem de yağ ağırlığınızı bir arada arttırarak en ideal kilonuza ve en ideal beden yapısına sahip olmalısınız.

Kilo almak isteyen kişiler öncelikle Doktora giderek gerekli tahlilleri yaptırmalı ve kilo almasına engel olan her hangi bir hastalık veya rahatsızlık var mı öğrenmelidir.

Kilo Almak İçin Yapılması Gerekenler

Gün içerisinde sağlıklı ve yüksek kalorili atıştırmalıklar yapmalısınız.
Kuru meyveler ve kuru yemişler hem sağlıklı hem de yüksek kalorili yiyeceklerdir.
Sigara kullanımı iştahı baskılayan bir faktördür. Eğer içiyorsanız hem sağlığınız hem de kilo almanız için bırakmalısınız.
Gün içerisinde 6 öğün yaparak hem daha sık hem de kolay beslenebilirsiniz. Kilo alamayan kişilerin mideleri küçük olduğu için 2 öğünde yiyebilecekleri günlük kalori ihtiyacını karşılamaya yetmez.
Yemeklerden önce su içmek veya sıvı almak iştahı kapatabilir. Bu yüzden yemek sırasında sulu gıdalar tüketmemeye ve özellikle yemekten önce su içmemeye özen göstermelisiniz.
Meyve haklarınızı meyve suyu olarak kullanınız. 1 bardak portakal suyu için 3 adet portakal gerekir. Bu durum sizin daha fazla kalori almanıza sebep olacak, bu sayede kilo almanız kolaylaşacaktır. Eğer seviyorsanız içerisine bal veya pekmez ekleyebilirsiniz.
Yemeklerin yanında salata ve haşlanmış sebzeleri az tüketmelisiniz. Lifli yiyecekler midede yüksek hacim kaplayarak erken doymanıza sebep olabilir, bu yüzden yemeklerin yanında salata tüketmek yerine, aralarda salata ve sebze tüketmeniz çok daha iyi olacaktır.
Özellikle gece ara öğününde yüksek kalorili bir yiyecek tercih etmeniz kilo almanıza yardımcı olur.
Gün içerisinde 1 ara öğünü sütlü tatlı olarak tercih etmeniz daha hızlı kilo almanıza yardımcı olacaktır.

Bu uygulamaları sağlıklı hale getirmek ve diyet listesine eklenen özel besin takviyeleri ile kilo almak için mutlaka diyetisyen yardımından faydalanmalısınız.

Kendi başınıza uyguladığınız programlarda vücudun kas mı yoksa yağ ağırlığının mı arttığını bilemeyebilirsiniz ancak bir profesyonel sayesinde daha kaliteli bir hayata kavuşabilir ve dengeli kilo alarak sağlıklı bir hayata başlayabilirsiniz.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago