Categories: DiyetSüper Gıdalar

Kış Aylarının Zayıflatan 5 Yiyeceği

Kış ayları kapıya dayandı, soğuk havaları, karı iyice hissettiğimiz bu günlerde hem içinizi ısıtacak hem de sizi zayıflatmaya yarayacak bazı gıdalar hakkında bilgi vermek istiyorum. Kışın daha az sebze ve meyve seçeneğine sahip olabiliriz ancak bir çok sağlıklı gıdayı tüketerek, hem lif alımını arttırabilir hem kilo verebilir hem kalp sağlığınızı koruyabilir hem de kansere karşı önlem alabilirsiniz.

BALKABAĞI

Kış aylarında ortaya çıkan bu koca sebzeyi daha çok tatlı olarak tüketsek bile aslında bir çok tarifte yer verebilirsiniz. Türlünün içerisine ekleyebilirsiniz veya balkabağı çorbası yapabilirsiniz.

Balkabağı, beta karoten açısından çok zengindir, kötü kolesterolün kan lipitlerinin düşürülmesinde oldukça etkilidir.Onun dışında bol antioksidan kaynağıdır. Potasyum açısından zengin ve gripe karşı koruyucudur.

Cilt yapısının düzenlenmesinde, kansere karşı önlemede oldukça etkili… Ayrıca sağlıklı bir bal kabağı çorbası zayıflamanıza yardımcı olacaktır.

LAHANA

Öksürüğe, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir. İçerisinde bulunan kükürt sayesinde cilt sağlığını iyileştirici, saçlara karşı bakım yapma özelliğine sahiptir. Lahana oldukça lifli bir yiyecektir ve kilo vermenize yardımcıdır.

Bir çok zayıflama programında lahana yemeği, lahana çorbası bulunur. Kilo vermeye yardımcı olan en güzel besinlerden biridir. Bol C vitamini içeriğiyle, kış aylarında sizi hastalıklara karşı koruyucudur.

BROKOLİ

Özellikle kanser çalışmalarında en çok araştırılan konulardan birisidir. İçerisindeki bromelain içeriği sayesinde sizi tümör hücrelerine karşı korumaya çalışır. Bol liflidir, uzun süreli tokluk sağlar.

Akşam yemeklerinde sebze yemeği yerine, haşlanmış brokoli ve yoğurt tüketerek detoks programı uygulayabilir ve kilo verebilirsiniz.

LİMON

Kış aylarında meyve niyetine tüketilebilecek bir yiyecek daha… Sıklıkla salatalarda kullansak bile bazen meyve sularında bazen de doğrayıp tüketebilirsiniz.

Limonda bol miktarda C vitamini bulunuyor ayrıca, kansere karşı önleyici savaşan enzimleri sayesinde sizi hastalıklara karşı korumada etkili bir sebze.

Enfeksiyonları önler, cilt, göz ve saç sağlığını korumada etkindir. Enfeksiyon hastalıklarına karşı büyük bir savaşçıdır.

Ağız çevresinde bakteri birikimini önler, bu sayede dişlerinizin sağlığını koruma da etkilidir.

SARIMSAK

Kışın gribe karşı en çok kullanılan ikili; Soğan-Sarımsak. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye, kalp damar hastalıklarından korunmaya, kötü kolesterolü düşürmeye birebir işe yarar.

Yüksek tansiyon ve kolesterol ile savaş bu yiyecek sayesinde, damar içerisinde biriken plaklarında yıkımı gerçekleşir.

Sadece kalp hastalıklarında değil, kansere karşı da oldukça etkilidir, düzenli sarımsak tüketen bireylerin kolon kanserine yakalanma riskini %35 oranında azaltıyor.

Demir eksikliği yaşayan bireylerin düzenli sarımsak tükettiğinde, demir emiliminde artış olduğu gene çalışmalar tarafından kanıtlanmıştır.

İştahı kapatarak kişilerin kilo vermesinde de büyük faydaları olduğu görülmüştür.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago