Categories: Diyet

Metabolizmanın Destekçisi: Selenyum

Harika bir günden herkese merhaba,

Selenyum pek duymadığımız, çok konuşulmayan, incelenmeyen ve ne işe yaradığını toplumun çok da bilmediği minerallerden bir tanesi.

Selenyumun bizim için kıymetli olması için çok sebep var ancak bunların en önemlisi, tiroid hormonlarının çalışmasında büyük rol alıyor.

Bunun dışında özellikle kadınlarda kısırlıkla mücadele etmekte ve alzheimer’in tedavisinde sıklıkla kullanılıyor.

Selenyum İçeriği Yüksek Yiyecekler Nelerdir?

Tuna Balığı,

Bir çok deniz ürününe göre daha yoğun bir selenyum içeriğine sahip. Sahip olduğu doymamış yağ asitleri ve omega-3 sayesinde de balık tüketimi haftada 2 kez öneriliyor.

Ayçekirdeği,

Diyette hep önerilmeyen bu bağımlılık yapan yiyecek iyi bir selenyum kaynağı. Ancak selenyum açısından fakir bir vücuda sahipseniz, zeytinyağı yerine yemekler de ayçiçek yağını kullanarak da selenyum ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Yumurta,

Diyetlerin vazgeçilmezi, anne sütünden sonra insanın faydalandığı en kıymetli besin. Bir çok kişinin sabahları bayılarak tükettiği yumurta, selenyum açısından oldukça zengin. Ancak selenyumdan faydalanma durumu yumurtanın pişirilme şekli ile alakalı imiş. Yani haşlanmış yumurta, yağda pişmiş yumurtadan daha çok selenyum içeriyor.

Mantar,

Diyet yapanların en sık tükettiği sebzelerin arasında yer alan mantar da selenyum açısından zengin kaynaklardan bir tanesi. Ürik asiti yüksek olan bireyler uzak dururken, selenyumu düşük olan bireylerin haftada 1 kere mantar tüketmesi mutlaka öneriliyor.

Yulaf,

Son dönemlerde adını duymayan kalmadı ama hala duymadıysanız veya tadına bakmadıysanız çok şey kaybediyorsunuz demektir. Muhteşem bir lif kaynağı, bu sayede bağırsak hareketlerinde hızlanma ve daha uzun süre tok kalmayı sağlıyor. Ancak bir etkisi daha var ki selenyum içeriği yüksek!

Selenyum içeriği yüksek olan gıdalar tiroid hormonun daha iyi çalışmasını destekliyor ve sizin daha kolay bir şekilde zayıflmanıza yardımcı oluyor.

Diyet programı almak ve zayıflamak için Ankara Diyetisyen Sinem Akgün’den 0539 981 9343 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago