Categories: Diyet

Mide Küçültme Operasyonundan Sonra Beslenme-1

Mide küçültme operasyonları, son yılların zirvesinde. Obezite hastaları çare olarak ameliyatı görse aslında risklerini iyi bilmeleri ve değerlendirmeleri gerekiyor. Özellikle daha önce hiç diyet denememiş ve kiloya bağlı komplikasyonları olmayan hastaların bu büyük ameliyatı göze almadan önce denemesi gereken çok şey olduğunu bilmeleri gerekir. 

 Gelelim esas konumuza;

Sleeve Gastrektomi, hastalara kilo kaybında yardımcı olabileceği belirlenmiş, etkili bir yöntemdir. Kolay ve garantili bir çözüm değildir. Başarılı olması ve kilo kaybının sağlanması ve korunması sizin sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmeniz ve fiziksel aktivitenizi arttırmanızla ilişkilidir. Bu kılavuz beslenmenize yardımcı olmak için düzenlenmiştir.

 

Ameliyatla birlikte kilo verme süreci 1 ila 1,5 yıl arasında sürecektir. İlk başlarda daha hızlı olmak üzere, sonrasında azalan seyirle kilo vermeyi hedefliyorsunuz. Ameliyattan sonraki ilk haftalarda her şeyi rahatlıkla tüketemeseniz de sonraki dönem de böyle bir sorunla karşılaşmayacağınızı bilmelisiniz.

 

Ameliyat sonrası beslenme düzeniniz evre evre ilerleyecek ve sıvı gıdalarla başlayıp sonrasında katı gıdaları tüketmeye başlayabileceksiniz.

 

EVRE-1

  1. Genellikle ameliyattan sonra ilk 1-2 haftayı kapsayan bir süreçtir. Tükettiğiniz gıdalar, sıvı ve berrak olmalı, pipetle tüketmeye uygun kıvamlı olmalı ve posa(lif) içermemelidir.
  2. Yudumlar büyük olmamalı, mide rahatsızlıklarına, kusma ve mide bulantısına sebep olmayacak şekilde yavaş ve küçük yudumlar halinde tüketime özen gösteriniz.
  3. Günde toplam 2-2,5 lt sıvı tüketmeli ve bunun 1-1,5 lt besleyici gıdalardan olmasını sağlamalısınız.
  4. Yağsız veya yarım yağlı süt tüketebilirsiniz. Soya sütü, sütteki kazeine karşı aşırı hassasiyeti olan hastalarımızda gaz şikayetlerini giderdiğinden tercih etmekteyiz.
  5. Medikal beslenme ürünleri (Ensure, Biosorb, Resource gibi..) kullanabilirsiniz. Diyabetiniz varsa bu ürünlerin diyabetik seçeneklerini kullanmalısınız.
  6. Protein tozu ile hazırladığınız yağsız çorbalarla menünüzü zenginleştirebilirsiniz.
  7. İkinci haftadan itibaren meyveleri blenderlayarak ev yapımı içecekler üretebilirsiniz.
  8. Marketten alacağınız her ürünün gereksiz miktarlarda şeker ve katkı maddeleri içereceğini unutmayınız ve kullanmamaya özen gösteriniz.
  9. Taze meyve sularını şeker eklemeden, günde 1 bardak kadar tüketebilirsiniz.
  10. Gün içerisinde 6-8 öğün yaparak az ama sık tüketerek hem midenizi yormadan hem de bu beslenme biçimine adapte olmaya başlamalısınız.

 

Burada yazanlar sadece örnek amaçlıdır, kesinlikle kendi doktorunuza danışmadan ve diyetisyen’den diyet listesi almadan uygulamayınız.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago