Categories: DiyetSüper Gıdalar

Okul Başarısını Arttıran Diyet Önerileri

Tüm yiyeceklerin bizim için artıları ve eksileri vardır. En sağlıksız yiyecekler bile başarıya götüren bir motivasyon kaynağına dönüşürken, en sağlıklı yiyeceklerin fazla tüketimi çocukları başarısızlığa, huzursuzluğa ve sağlıksız bir bedene sahip olmaya itebilir.

Yemek yeme alışkanlıklarımız en çok 3-5 yaş aralığında oluşsa bile okul hayatı bu döneme büyük şekil veriyor. Onun için çocuklarımızın damak alışkanlıklarını küçük yaştan itibaren oluşturmaya ve sağlıklı yiyeceklere önem vermeye başlamalıyız.

Çocuklara beslenme alışkanlığı kazandırırken sadece YAP! dememeli, bizde uygulayarak onlara ÖRNEK OLMALI ve doğru beslenme alışkanlıklarını birlikte kazanmalıyız.

Çocukların okul ve sınav başarısını arttırmak için yemesi gereken yiyecekler;

BALIK;

İçeriğindeki omega-3 ve DHA yağ asitleri sayesinde beyin gelişimini destekler. Yağlı ve soğuk su balıklarında daha fazla omega-3 ve DHA bulunur.  Omega-3 balık,ceviz gibi yiyeceklerle karşılanabilir ancak DHA yağ asitlerinin karşılanması mümkün değildir. Sınava yakın dönemlerde tablet kullanımına başlayabilirsiniz.

SEBZE ve MEYVELER;

Gün içerisinde C vitamini almak, hücre yenilenmesinde oldukça önemli. Ancak sadece C vitamini değil aynı zamanda içerdikleri  antioksidanlar sayesinde, beynin fonksiyonlarını hızlandırarak daha dinç ve gelişen bir beyin oluşmasını sağlıyor. Gün içerisindeki performans kayıplarını önlüyor ve odaklanma yetisini arttırıyor.

KAHVALTI;

Bunu herkes biliyor ama gene de dünya aleme duyurmakta fayda var. Beynin temel yakıtı glikozdur ve sabahları kan şekerimiz düşük uyanırız. Bunun önüne geçmek için güne kahvaltı ile başlayıp hem metabolizma hızlandırarak kötü beslenme alışkanlıklarına sahip olan kilolu çocukların beslenmelerini düzenleyebiliriz hem de beynin güne uyanmasını sağlayıp, daha hızlı ve akıcı çalışan bir sinir sistemiyle sınava veya derslere konsantre olabiliriz.

TAVUK ve YUMURTA;

Hangisi hangisinden çıkar konusunu tartışmayacağım çok açık 🙂 İçeriğindeki yüksek çinko sayesinde beyin gelişmesi ve çalışmasında oldukça etkili olan bu 2’liyi çocuklarınızın hayatına ortak etmeye çalışın. Özellikle sabah kahvaltılarında tüketilecek olan yumurtanın vücutta kullanılabilirliği daha iyi olduğu için çinkonun etkisini de arttırmış oluyorsunuz.

Yaşınız, cinsiyetiniz, kilonuz kaç olursa olsun Diyet listenizden eksik etmeyeceğiniz yiyecek Yumurta olsun.

ARA ÖĞÜNLER;

Gün içerisinde düşen şekerini toplamaya yardım edecek, çocukların dağılan konsantrasyonunu düzeltecek ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturacak. Kuruyemişler sayesinde hem E vitamini kaynağından zengin beslenen çocukların, hücre yenilenmesi artacak ve bağışıklık sistemi kuvvetlenecek hemde magnezyum, çinko gibi mineral ihtiyaçları sayesinde daha dinç ve sağlıklı bir beyin ve bedene sahip olacaklar.

DİKKAT!

Bir başka önemli sorun ise, sınav öncesi dönemde çocuğun alışkın olmadığı yiyecekleri tükettirmeyin. Sınav sabahına kadar kahvaltı yapmayan bir çocuğa o gün kahvaltı yaptırırsanız, mide rahatsızlıklarına sebep olabilirsiniz. Sağlıklı beslenme ve diyet alışkanlığını yıl içerisinde başlatarak okul hayatına beslenmenin etkisini yansıtabilirsiniz.
Stresle baş edebilmek için en önemli yiyecekler doğal olan, vitamin ve mineral içeriği yüksek olan yiyeceklerdir. Ankara’da Diyetisyen takibinde sağlıklı beslenen bir çocuğun daha başarılı olacağını unutmamalısınız.

 

 

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago