Categories: DiyetFit Yazılar

Sağlıksız 10 Yiyecek

Her zaman sizlere daha iyi ve daha sağlıklı yiyeceklerle ilgili önerilerde bulunuyorum. Gün içerisinde sıklıkla tüketmenizi istediğim ve önerdiğim yiyeceklerin dışında aslında uzak durulması gerekenler de mevcut!

Bu yiyecekleri sağlıklı bile olsanız tüketmemeli ve hayatınızın sonuna kadar uzak durmaya çalışmalısınız.

FAST FOOD

Kötü olduğunu bilmeyen yoktur, ancak içerdiği sağlıksız yağlar, trans yağlar yüzünden sizi kanser edeceğini ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi arttıracağını söylesem daha az tüketeceğinize şüphe yok! Hazır ve hızlı şekilde tüketilen bu yiyecekler maalesef ki trans yağ içeriyor ve kolesterolünüzün yükselmesine, mide- bağırsak rahatsızlıklarına hatta ileri dönem de kalp ve kanser hastalıklarına yakalanma ihtimalinizi bile arttırıyor.

DONMUŞ GIDALAR

Pratik olsun ve yemek işini kolaylaştırsın diye hazır alınan donmuş gıdaları tüketmişsinizdir. Bu paketlerde yüksek oranda katkı maddeleri kullandıklarını ve microdalga kullanarak ısıttığınız zaman daha da kötü beslendiğinizi düşündünüz mü?

Daha sağlıklı yiyeceklere yönelmek için taze yiyecekler tercih etmekte fayda var.

ŞURUPLAR

Bunlar da ne ? Paketli ve şekerli bir çok gıda da mısır şurubu veya glikoz şurubu kullanılıyor. Bu durum yiyeceğin şekerli olmasını sağlarken, sizin de sağlığınızı elinizden alıyor. Meyveli sodalar, kolalar, jelibonlar hatta ve hatta sağlıklı olarak tükettiğiniz KURU MEYVELER de bile bulunuyor.

ÇİKOLATA

Bu süper gıda sanıyordunuz değil mi? Zaten öyle ama yüksek oranda kakao içeren bitter hali oldukça sağlıklı. Ancak siz sütlü çikolata ve içi dolgulu olanlarından seviyor ve tüketiyorsanız sağlıklı beslenmediğinizi söylemek zorundayım.

Çikolatanın sağlık deposu olma hali içerdiği kakao oranından geliyor. Yeterli ve sağlıklı çikolata almaya dikkat edin.  Günde 1-2  parçadan fazla bitter çikolata tüketmemeye çalışın.

MONO SODYUM GLUTAMAT

Aslında Çin Tuzu olarak bilinen ve yiyeceklere lezzet vermekte kullanılan bu madde, maalesef ki beyinde daha fazla tüketme isteği uyandıran bölgeyi tetikleyerek daha çok tüketmenize neden oluyor ve bağımlılık yapıyor.

Veee maalesef ki paketli bir çok yiyeceğin içerisinde bulunuyor, cipsler, çorbalar, tavuk suları bunlardan sadece bir kaçı…

TUZ

Sadece tansiyon hastaları değil, hepimizin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta. Türk Toplumu olarak oldukça fazla kullanıyoruz, sadece yemeklerde değil, atıştırmalıklar da ve peynir alışkanlıklarımız da tuz oldukça fazla. Bu durum böbreklerimizin ve karaciğerimizin daha hızlı yorulmasına ve kötü çalışmasına neden oluyor.

Aynı zamanda yoğun tuz tüketimi, ödem oluşmasına neden olarak fazla kilolarınızın da sebebi arasında yer alıyor.

KIZARTMALAR

 

Her hangi bir yiyeceği tavada veya fırında pişirmek yerine kızartma yolunu seçtiğiniz zaman daha fazla kalori alıyor ayrıca besinin içerisindeki bütün besleyici öğelerin de ölümüne sebep oluyorsunuz. Daha sağlıklı pişirme yöntemleri kullanmalı ve yiyeceklerinizi sağlıkla tüketmelisiniz.

Kızarmış bir tavuk yerine fırında veya haşlanmış bir tavuk size de daha sağlıklı gelmiyor mu?

İÇECEKLER

Dışarı çıktığımızda tükettiğimiz kahvelerin de zararlı olduğunu söylersem bana kızacaksınız, ancak içerisine şurup eklenen ve yüksek kalorilere ulaştırılan Mocha, Latte gibi içeceklerin sade halini tercih ederek hem sağlıklı kahve tüketimini gerçekleştirir hem de kalori almamış olursunuz.

BEYAZ TAHILLAR

Beyaz un, beyaz ekmek, makarna, pirinç tüm bu glisemik indeksi yüksek yiyecekleri hayatınızdan çıkarmaya çalışın. Yüksek şekilde karbonhidrat içermelerinin yanı sıra kan şekerinizi çok hızlı yükseleterek sağlıksız bir kan şekeri düzeyi oluşturuyor. İnsülin direncinize ve kilo almanıza sebep oluyor.

SOSLAR

Masum gözüyle baktığınız ve tükettiğiniz bütün salata sosları, ketçap, mayonez türü yiyecekler yüksek oranda yağ, karbonhidrat ve şeker içeriyor. Kalorili oldukları ve besleyici değerleri bulunmadığı için de sizin sağlığınıza hiç bir katkıları yok. Domates salçası tüketmek çok daha lezzetli!

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago