Categories: DiyetSüper Gıdalar

Yeşillik Güzeli: Maydanoz

Maydanoz, kereviz ve havuçla birlikte maydanozgiller ailesine aittir. LAtince’de kaya anlamına gelen ve bitkilerin kayalık bölgeleri tercih etmesi sebebiyle Petraselonium olarak anılmaktadır. Ekilebilen bir çok değişik türü bulunan maydanozun kıvırık ve düz yapraklı halini marketlerde bulabiliyoruz.

Maydanozun tarihi 2000 yıldan daha öncesine dayanmaktadır. Akdeniz bölgesi ilk ortaya çıkış yeri olarak görülmektedir. Yunanlıların sıklıkla yemeklerinde kullandığı ve Romalıların ağız kokusu için tercih ettiği bu sebze, olimpiyat oyunlarında bile yer almıştır.

Mücadelelerde, spor müsabakalarında, ölümler kahramanların üzerini ve kafasını maydanoz ile süslerlerdi.

Maydanoz dünyanın her yerinde yetişebilen bir sebzedir. Saksıda bile ekerek elde edebilirsiniz. Ticari anlamında ise en çok Amerika’da üretilmektedir.

NEDEN MAYDANOZ TÜKETMELİYİM?

Maydanoz C vitamini, iyot, demir ve bir çok mineralin daha kaynağıdır. Fitoöstrojen yapısı sayesinde kansere karşı koruyucu ve önleyici etkileri vardır.

Türkiye’de diyabet hastalarının sıklıkla tercih ettiği otlardan birisidir.  Bir çalışmada, şeker hastası farelere maydanoz verildiği zaman hücre koruyucu seviyerleri arttırırken, kan glikozunu azalttığı görülmüştür. Maydanoz ekstresinin şeker hastalığına yol açan karaciğer toksin seviyesini de düşürdüğü görülmüştür. Yüksek klorofil oranı sayesinde nefes ferahlatıcı ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir.

Eğer kiloya ek olarak ödem problemi yaşıyorsanız maydanozu sıklıkla tüketerek ödem sorununuzdan kurtulabilirsiniz.

Eğer maydanozu taze olarak hızlıca tüketemiyorsanız, kuru halini de tıpkı nane de olduğu gibi tüketebilirsiniz.

Maydanoz tabaklara hem şıklık hem garnitür hem de işlevsel görevle eklenir. İşlevi yemekten sonra ağızda oluşan kokuları gidermek için tüketmektir.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago