Categories: DiyetFit Yazılar

Beslenme ile İlgili 10 Basit Kural

Yediklerimiz bizim vücudumuzu oluşturan temel kaynaklardır. Yediklerimiz sayesinde yaşama devam edebilir ve sağlığımızı düzenleyebiliriz.

Sadece ihtiyaç duyulan enerjiyi vermekle kalmaz, vitamin ve mineralleri sağlar, bağışıklık sistemini dengeler, sağlıklı bakterilerin yaşama devam etmesinde işe yarar, hastalıklara karşı korur ve hatta bir çok hastalığın önlenmesinde oldukça etkin rol oynar.

Bu basit kuralları uyguluyorsanız zaten sağlıklı beslenme sorununu çözmüş ve kilo problemi yaşamayan biri olursunuz, Hadi bakalım kendinizi bir teste tabi tutun ve bu kuralların kaçını yerine getiriyorsunuz bi öğrenelim…

1. Doymuş yağlardan zengin beslenmek (sakatatlar, kuyruk yağı, hazır gıdalar, tereyağı gibi) kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ihtimalinizi arttırır. Tuzlu yiyecekleri sıklıkla tüketmekte aynı etkiyi yaratır. Özellikle aile geçmişinizde böyle bir rahatsızlık var ise daha da dikkatli olmalısınız.

2. Yapılan bir çok araştırma-çalışma kanser hastalıklarının %30’unun doğru beslenme ile önlenebileceğini söylüyor. Yoğun şekilde posa içeren yiyecekler tam tahıllardan zengin bir beslenme ve kötü yağlardan fakir bir diyet ilk olarak bağırsak hastalıklarını önlemede oldukça etkili oluyor.

3. Pek çok gebelik araştırması, yüksek yağ içeren ve şekerli yiyeceklerin kısırlık ve düşük riskini arttırdığını söylüyor. Dengeli beslenmek doğurganlığınızı arttırmaya yarıyor.

4. Basit karbonhidrat, kalitesiz ve fazla yağ tüketimi, tuzlu ve hazır yiyecekler en başta kilo almanıza ve ardından gelebilecek bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor. ÜStelik fazla kilolar yüzünden insanın psikoloji bozulabiliyor ve yorgunluk, halsizlik, migren gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.

5. Sağlıksız bir beslenme tarzı ruhsal dalgalanmalara sebep oluyor, bu durum tatlı krizlerine ve adet öncesi yaşanan gerginliğe de sebep olmakta…

6. Katkı maddeleri, koruyuculardan zengin hazır yiyecekleri sıklıkla tüketmek dikkat dağınıklığına sebep oluyor. Yapılan araştırmalar özellikle çocuklar üzerinde odaklanıyor ve son dönemlerde artan hiperaktif çocuklara sebep olarak bu katkı maddelerini gösteriyor.

7. Kan şekerinin ayarlanamaması davranışsal ve psikolojik sorunlara sebep oluyor. Yani sağlıksız besleniyor ve vücudunuzda yeterli vitamin yoksa bilin ki kan şekeri ayarlanması için vücut zorlanıyor, illa ki diyabet hastası olmanıza gerek yok! Özellikle son dönemlerde krom minerali ve diyabet arasındaki ilişki incelenerek, eksikliğinde şeker hastalığına yakalanma ihtimalinizin arttığını gösteriyor.

8. Kalsiyum açısından fakir beslenmek, ileriki yaşlarda büyük sağlık sorunlarına yol açıyor. Osteoporoz riski ile karşı karşıya kalmamak için kahvaltınızdan peyniri, öğünlerinizden yoğurt ve sütü ihmal etmeyin.

9. Vitamin ve mineral açısından eksik besleniyorsanız (meyve ve sebzeler) karaciğerinizi yorduğunuzu bilmelisiniz. Sindirim sisteminde çok büyük rolü olan karaciğerin doğru beslenme ile korunması gerekir. Çok fazla yağ hücresiyle ve alkolle uğraşan karaciğer yorulursa böbrek ve karaciğer hastalıklarına davetiye çıkar ve siroz gibi hastalıklara yol açabilir.

10. Kötü bir beslenme alışkanlığına sahip olmanız güçsüz bir bağışıklık sistemi demektir. Her gün düzenli olarak çorba içtiğiniz bir kış döneminde gribe yakalanma ihtimalinizi de düşürmüş oluyorsunuz. Elzem olan yiyecekleri düzenli olarak tükettiğinizde vitamin ve mineral dengesi sağlanır ve ideal kiloda olursunuz, bu durum sahip olduğunu sağlıklı bakterilerin sayısını arttırır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Tüm kurallara uymaya çalışıyorsanız ve gün içerisinde aktif bir şekilde yaşıyorsanız;  yeterince sağlıklı olduğunuzu söyleyebilirsiniz

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago