Muz küçük sarı biraz tatlı kaç bin yıllık meyve. Ağaçta değil de otluk alanda yetişen en büyük meyve olarak biliniyor.
Muz yaklaşık 10.000 yıl önce, Malezya, Endonezya, Filipinler civarında yetiştirilmeye başlandığı düşünülüyor. Muz tüccarlar ve zenginler tarafından Hindistan’a oradan da Büyük İskender aracılığıyla tüm dünyaya yayıldı. 1900’lü yıllarda özellikle Amerika kıtasında yoğun bir şekilde üretimine başlandı.
Bugün tüketilen muzun büyük bir bölümü, Latin Amerika ülkerinde yetiştirilmiştir.
Muz B grubu vitaminleri, lif ve C vitamini açısından zengin bir kaynaktır.
Yeşil renge sahip olan muzlar, daha yavaş sindirilmeye yatkın olan ve kan şekerini yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük olan muzlardır.
Dayanıklı olan nişasta içeren muz, bir çok farklı kanser türürnün özellikle de kolon-bağırsak grubu kanserlerini yüksek oranda azaltır.
Mükemmel bir potasyum kaynağı olan muz, özellikle çok terleyenlerle ve spor yapanlar için iyi bir ara öğün alternatifidir.
Muzun üzerinde olgunlaştıkça meydana gelen siyah noktaların kanseri önlemede çok etkin olan TNF oluşturduğu görülmüş.
Muz
Yapılan araştırmalar yüksek tansiyon riskinin azaltılmasında muz tüketiminin etkili olduğu görülmüş.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, araştırmalar sonunda muzun asitlere karşı mideyi koruma görevi üstlendiği ve mideyi çevreleyen hücrelerin daha kalın bir koruyucu bariyer oluşturması görevini muzun gerçekleştirdiği görüldü.
Ayrıca son yapılan araştırmalar, muzun ülsere sebep olan helicobakter pylori gibi zararlı bakterilerin yok edilmesine yardımcı olan proteaz inhibitörleri adı verilen bileşenleri içerdiğini gösterdi.
Bu hastalıkla savaşan en etkili meyve. Meyvelerin bir çoğu bağırsaklarımızın daha fazla çalışmasını sağlarken, muz bağırsaklardaki suyun tutulmasını sağlıyor, bu sayede ishal oluşumu önlüyor veya hastalığa yakalandığınızda tedavi görevini üstleniyor.
KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…
Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…
Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…
Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…
Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…
Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…