Categories: DiyetSüper Gıdalar

Dünyanın Sağlıklı 10 Yiyeceği

Bazı yiyeceklerin diğerlerinden daha sağlıklı veya daha lezzetli olduğunu tabiki biliyoruz. Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek sahip olunan kronik veya geçici süreli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabiliyor.

Üstelik bir çoğu da düşük kalorili ve kilo vermeye yardımcı yiyeceklerden.

Hastalık düşmanı bu yiyecekleri yakından incelemeye başlayalım hadi 🙂

ISPANAK

Çocukluğumuzun güç kaynağı, bütün marketlerde, yerel pazarlarda her mevsim bulabileceğiniz sevimli yeşillik.
Üstelik, bazı süper gıdalar gibi yüksek fiyatlı değil, herkesin tüketebileceği seviyede makul fiyatlı. Neye yararlı derseniz de, enerji metabolizmanızı güçlendiriyor, sizi daha dinç hale getiriyor. Mide rahatsızlıklarına karşı iyi geliyor ve midedeki asit dengesini sağlamada etkili oluyor. Ayrıca yüksek antioksidan içererek hastalıklara karşı sizi koruyor.

Ancak yüksek oranda K vitamini içerdiği için kan sulandırıcı ilaç kullananlar günde 1 porsiyondan fazla tüketmemelidir.

SOMON

Belkide yaz aylarında en çok tüketilen balık ülkemizde, ancak genel olarak balığı az tükettiğimiz için somonu da az tükettiğimiz bir gerçek. İçerisinde bulunan DHA ve omega-3 sayesinde beyin ve sinir hücrelerinin üzerinde büyük bir etkisi var, üstelik yara iyileşmesinde oldukça etkili bir şekilde işe yarıyor.
Fırında pişirildiğinde oldukça lezzetli ve zayıflama diyetine uygun bir hale geliyor.

Üstelik son yapılan çalışmalar; somon ile alzhemir arasında büyük bir ilişki olduğunu gösteriyor. Meğer iskandinav ülkelerinde bu yaşlılık hastalığı çok çok az görülüyormuş.

Sağlıklı bir beden ve zihin için haftada 2 gün balık, 1′ somon olsun.

AVOKADO

Binbir derde deva dedikleri bu olsa gerek! Belki ülkemizde kullanımına yeni başlandı ancak, soslarda salatalarda, sandviçlerde yerini çooooktaaan aldı bile. Eğer tadını beğenmiyorsanız üzerine mutlaka limon ve karabiber ekleyin, ozaman lezzetli tariflere ulaşabilirsiniz.

Avokado’nun en önemli özelliği doymamış yağlardan oldukça zengin olması, bu sağlıklı yağlar, kalbinizi korurken aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı oluyor. Kan şekerinizin dengeli gitmesini sağlıyor ve içerdiği A vitamini ile tıpkı havuç gibi gözlerinizi korumaya yardımcı oluyor.

Üstelik yüksek folik asit içeriği sayesinde gebelik döneminde beslenme programında mutlaka öneriliyor.

BROKOLİ

Bu sevimli yeşil sebzeler, kış aylarında salatalarda yemeklerde, fırın yemeklerinde sıklıkla tüketiliyor. Özellikle çorbası pek çok kişi tarafından sevilerek içiliyor. Peki brokoli’nin ilk 10′ a girmesini sağlayan nedir diyorsanız, size bir sürü madde sayacağımı bilmesiniz.

Kanserle savaşıyor, mide rahatsızlıklarına iyi geliyor, düzenli tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırıyor, akciğer rahatsızlıklarında iyileşmeyi hızlandırıyor. Kalsiyum ve K vitamininden de zengin…

BADEM

Zayıflama diyetlerinde ara öğünlerin vazgeçilmezi bu minnoşlar, yağ olarak değerlendirildiği için gün içerisinde çoook fazla tüketmemek gerekiyor. İyi kolesterolü yükselterek, kötü kolesterolünüzün düşmesini sağlıyor ve kalp sağlığınızı koruyor. Ayrıca metabolizma hızlandırıyor, uzun süreli tokluk sağlıyor ve zayıflamanıza yardımcı oluyor.

DOMATES

Mevsiminde tüketilmesi özellikle önemli. Neden diyecek olursanız maalesef ki sera üretiminden aynı verim alınamıyor ve çok da sağlıklı yiyecekler tüketmemiş oluyorsunuz.

En basit haliyle nelere mi iyi geliyor; Kalp hastalıklarına karşı koruyucu, kanseri önlemede etkili, kan değerlerinizi ve iltihap sorunlarına çözüm ve yüksek antioksidan içeriyor.

SİYAH FASULYE

Marketlerdeyeni yeni görmeye başladığımız bu minik afacanlar aslında Güney Amerika’da yüzyıllardır kullanılıyor. Nasıl tüketeceğim derseniz, çorbalarınıza ekleyebilir, kurubaklagilli salatalar yapabilir veya fırında tavuk yemeklerine koyabilirsiniz. Hem uzun süre tok tutuyor hemde en sağlıklılar arasında.

Kan şekerini yavaş yükseltip yavaş düşürerek diyabet hastalarının beslenme programında kendine yer buluyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kolon kanserine karşı önleyici olduğunu gösteren bir çok çalışma mevcut.

KARPUZ

Yazın tam zamanında sulu sulu enfes bir lezzet. Bir çok kişi çok şekerli olduğunu, kilo aldıracağını düşünse de hepsi şehir efsanesi bilin istedim.

Yüksek oranda su içeriyor, C vitamini açısından çok zengin, içerdiği laykopen sayesinde kalp hastalıklarına ve kansere iyi geliyor. Mide rahatsızlıklarını önlüyor. Yüksek oranda tok tutma özelliğine sahip.

GREYFURT

Alın size kış meyvesi, evet tadı biraz acımtrak olabilir ama olabildiğince ekşi ve sağlık deposu. Yağ yakımını hızlandırıcı özelliğe sahip bu turuncuyu sabah kahvaltılarında yarım adet kadar tüketerek daha kolay zayıflayabilirsiniz.

Yüksek C vitamini ve karoten içeriğiyle diğer meyvelerden bir adım üste çıkıyor. Serbest radikallerin oluşumunu önleyici çalışma sistemi sayesinde kanserle mücadele ediyor, bağışıklık sistemini güçlü tutuyor ve dejeneratif hastalıklara karşı önleyici özellik sağlıyor.

YUMURTA

Çocukluktan sonra pek fazla tüketilmeyen bu lezzet, anne sütünden sonra vücutta kullanılabilirliği en yüksek gıda.  Düşük kalorili, yüksek protein kaynağı olması hem sporcu beslenmesinde hem de zayıflamaya çalışanlarda oldukça etkili.

Uzun süre tok kalmanızı sağlayarak sizin yoğun geçecek olan günüzü kurtarmaya da aday. Daha sağlam dişler ve kemikler için etkili. Yüksek oradan A vitamini ve folik asit içeriyor. Bir çok esansiyel aminoasite sahip ve beyin fonksiyonlarını güçlendiriyor. Ancak kalp ve kolesterol hastalarının her gün tüketmesi tavsiye edilmiyor.
Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago