Categories: Diyet

Gebelere 5 Basit Öneri

Anneliğin en çok heyecanlı dönemi, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almak için beklediğiniz o mucizevi aylar bir an önce geçmesini dileseniz bile bu dönemde kendinize ve bebeğinize en iyi şekilde bakmalı ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirmek için doğru beslenmeyi öğrenmelisiniz.

İYİ PİŞMİŞ TÜKETİN

Gebelik döneminde çiğ yiyeceklere dikkat etmekte fayda var. Somon füme, suşi gibi yiyeceklerden uzak durmalısınız. Etini ve yumurtasını az pişmiş olarak tüketenlerin dikkat etmesi gerekir. İyi pişmemiş yiyeceklerden dolayı zehirlenmek istemezsiniz.

AŞIRIYA DİKKAT

Aşırı tatlı, aşırı yağlı, aşırı proteinli beslenmemeniz gerekir. Beslenmede dengeyi tutturmak gerekir. Yeterli ve sağlıklı karbonhidrat tüketmeli, kaliteli protein tüketmeli, az yağlı yiyeceklere yönelmeli ve canınız tatlı istediğinde abartmadan tüketmelisiniz.

SÜT ÜRÜNLERİNİ UNUTMAYIN

Gebelik döneminde kalsiyum alımınız oldukça önemlidir. Bundan dolayı yeterli süt-yoğurt-peynir ürünü tükettiğinizden emin olmalısınız. Günde en az 3 porsiyon süt-yoğurt tüketmelisiniz.

Bu sayede ileriki yaşlarda kemik erimesi riskini önlemiş olursunuz ayrıca bebeğinizin kemik ve kaslarının gelişimini desteklersiniz.

SIK BESLENİN

Gün içerisinde 1 öğün yapmamalı, sık sık ve az az şekilde beslenmeli, dengeli bir kan şekeri dağılımını görmelisiniz. Bu sayede hem daha sağlıklı yiyeceklere yönelebilir hem de ideal bir şekilde kilo alabilirsiniz.

Az ve sık tüketmeniz besin çeşitliliğini de arttıracak ve yeterli-dengeli vitamin/mineral almanızı da sağlayacaktır.

EKSTRA DESTEĞİ ÖNEMSEYİN

Gebelik vücudun ihtiyaçlarının en çok arttığı dönemdir. Bu dönemde dışarıdan ekstra vitamin-mineral kullanmanız doktor tarafından mutlaka tavsiye edilir. Özellikle ilk 3 ay içerisinde folik asit ve demir kullanımı oldukça önemlidir.

Bunların dışında gebelik döneminde multivitamin kullanabilirsiniz. Özellikle kramp ağrıları yaşayan bireylerde genellikle magnezyum eksikliği görülür.

Bunun dışında gebeliğin belirli bir ayında gerçekleşen, gebelik şeker yüklemesi testini mutlaka yaptırmalı ve gebelik döneminde diyabetiniz ortaya çıkarsa mutlaka bir diyetisyen tarafından hazırlanmış özel bir beslenme programı uygulamanız gerekir.

Gebelik Döneminde ideal kilo alımını sağlamak ve doğru beslenmeyi öğrenmek için;

Diyetisyen Sinem Akgün Diyet ve Beslenme Danışmanlığı Merkezi’nden randevu alabilirsiniz.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago