Categories: DiyetSüper Gıdalar

Haftanın Süper Besini: Keten Tohumu

Günümüzde bir çok besinin sadece vücuda enerji sağlamaya, kan şekerini yükseltmeye yaramadığı bilinmektedir. Besinlerin  aynı zamanda vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlamaya hatta iyileştirmeye yardımcı olduğu bir gerçektir. Bu besinlere fonksiyonel besinler adı verilmektedir.

 

Keten tohumu ilk olarak Antik Mısır’da mumyalama amacıyla kullanılan bir bitkidir. Dünya da keten üretiminde %70 ile Rusya birinci sıradadır. Keten tohumu içerisinde ; Alfa Linolenik Asit (ALA: Omega3), Linoleik Asit (LA: Omega6), Oleik Asit (OA: Omega9), Yüksek oranda çoklu doymamış, düşük oranda doymuş yağ asidi içerir.

Keten tohumu % 32-45 oranında yağ ve %  51-55 oranında  omega 3 içerir. 100 gram keten tohumu 450 kalori içerir.

 

Keten tohumunun en büyük faydalarından biri lignan içermesidir. Peki LİGNAN nedir?

Lignan aslında bitkisel-östrojen (östrojen içeren bitkiler) ailesinin üyelerinden biridir. İnsanlarda bulunan ana östrojen kaynağı olan estradiol’e yapısal olarak çok benzerler. Bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler tarafından enterolignanlara dönüştürülürler.

 

Lignanlar, hiperaktiviteyle savaşta, fibrilasyon önlemede ve kanser de oldukça etkili olan bitkisel-östrojenlerdir. Lignan içeren besinler incelendiği zaman en önde gelen besinin keten tohumu olduğu görülmektedir. En yakınındaki besinle arasında neredeyse 30 kat fark bulunmaktadır.

 

Enterolignanlar östrojene benzer ve vücudun kendi östrojeninin etkisini azaltır veya yok eder. Bu nedenle bitkisel östrojenler ve diğer lignan zengini besinler hormon bağlantılı kanserlerin riskini azaltırlar.

 

Menapozlu kadınlarla yapılan çalışmalarda, kan yağları düzeyleri, kemik yapıları ve menapoza ait diğer bütün semptomlar incelenmiş ve keten tohumunun menapoz etkisini azalttığı ortaya konulmuştur.

 

Kanser ve lignan ilişkisi incelenecek olursa; diyete keten tohumu unu veya yağı çıkarılmış keten tohumu yiyeceği eklenmesi epitel hücre büyümesini dişi fare meme bezlerinde %38,8–55,4 oranlarında azalttığı görülmüştür. Keten tohumu kanser ilişkisinin menopozlu kadınlarda incelendiği bir çalışmada deneklere günlük 25 g keten tohumu diyetlerine ek olarak 1 ay süreyle verilmiş ve meme kanseri olan kişilerde tümör büyümesinin azaldığı görülmüştür.

 

Keten tohumu kesinlikle süper besindir ve vasat bir beslenmede bile meme kanserinden korunmaya yardım eder. Bir diğer ilginç sonuç, keten tohumu tüketen kadınlar 10 yıl izlendiğinde tüm sebeplere bağlı ölüm riskinde %51, meme kanseri riskinde %71 azalma görülmesidir.

Kanserle savaşan gıdalar için daha fazla bilgi alabilirsiniz. 

Keten Tohumunu Nasıl Tüketebilirim?

 

* Kaynatılarak içilebilir.
* Dövülerek, öğütülerek toz haline getirilebilir. Bir kaşık ağza
atıldıktan sonra arkasından su içilebilir.
* Kavrulmuş olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur. Keten tohumunun
çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel bir tada
kavuşur.
* Tohum şeklinde tüketilecekse iyice çiğnenmelidir.
* Sizler de mutfakta keten tohumunu el altında bulundurarak, onu öğütülmüş halde salatalarınıza, yoğurdunuza, müslinize serpebilir, fırında yaptığınız hamur işlerine katabilir, pilavdan çorbalara, tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz.

Sağlıklı süper gıdalar hakkında daha fazla bilgi almak için Ankara’da bulunan Diyetisyen Sinem AKGÜN Diyet ve Beslenme Danışmanlığına bekleriz. 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago