Categories: Diyet

Hassas Bağısak Sendromu Nedir?

Son dönemlerde sıklıkla duyduğumuz bu hastalık esasında nedir, neden kaynaklanır, iyileşmek için neler yapmak gerekir gibi tüm sorularınızın cevap vermeye çalışacağım.

Hassas Bağırsak Sendromu Nedir?

2 isimle anılan bu hastalığın diğer ismi, irretabl bağırsak sendromu diye geçer. Herhangi bir yapısal bozukluğa rastlanılmayan bağırsak sendromu olarak geçer. Genel olarak bugüne kadar herhangi bir sebebi bulunamasa da belirtileri bir çok hastada ortaktır.

Hastalığın Belirtileri

Karın ağrısı, gaz, kramp, kabızlık veya ishal gibi belirtilerin birkaçından oluşur. Ek belirti olarak da dışkıda mukus bulunabilir.

Genelde strese bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık mide ve bağırsaklarda kasılmalara neden olur. Ancak genel sebebi doğru beslenmemenizden kaynaklı stres dönemini iyi geçiremediğinizin açık kanıtıdır. Yani bağırsak floranız sağlıklı olsaydı, bu tarz sorunlar yaşamayacaktınız.

Kasılma ve bükülmelerin hızına göre kabız veya ishal olursunuz. Ayrıca her iki durumda vitamin ve mineallerin eksikliğine sebep olur ve eksikliğe bağlı olarak hastalıklara yakalanabilirsiniz.

Mide ve bağırsaklarınızı zorlayan yiyecekleri öğrenmek için besin intoleransı testi yaptırabilir veya diyetisyen yardımıyla size zararı dokunan yiyecekleri keşfedebilirsiniz.

Hassas Bağırsak Sendromu Olanlar Ne Yapmalı?

1.Buğday, süt ürünleri, mısır, glutenli yiyecekler, kırmızı et veya yağ türleri sizi rahatsız ediyor olabilir. Bu tarz yiyecekleri gözlemleyerek diyetinizden çıkarabilir ve kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

2.Çok sık çiğneyin ve az az tüketmeye çalışın.

3.Bol su tüketin.

4.Tam tahıllar, sebzeler ve kurubaklagil ürünlerini tüketmeye çalışın ancak yoğun gaz yapıyorsa diyetisyen yardımıyla nasıl diyetinize ekleyeceğinizi öğrenin.

5.Protein sindirim enzimleri almak sizi rahatlatacaktır.

6.Vitamin ve mineral değerlerinizi mutlaka kontrol ettirin.

7.Multivitamin desteği kullanın.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago