Categories: DiyetSüper Gıdalar

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR?

Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir beslenme şeklidir. Aslında bazı özel hastalıkların tedavisi için bulunmuş bir diyet olsa da, günümüzde zayıflama amaçlıda sıklıkla kullanılmaktadır.

Ketojenik diyet ile birlikte vücudumuzda keton hücrelerinin miktarı yükseliyor, vücutta keton yükselmesi ile birlikte vücut enerji kaynağı olarak keton kullanmaya başlıyor. Ketonların enerji olarak kullanılması ile yağ hücrelerinin bir yapısı olan keton üretimi için yağ hücrelerinin parçalanması gerekiyor. Yani aslında keton üretmek için yağları parçalıyor ve bu sayede zayıflama gerçekleşiyor.

Ketojenik diyet aslında bir tür anti-aging diyeti yerine de geçiyor. Karbonhidrat/şeker alımının kısıtlanması ile cildin ve hücrelerin yenilenmesini sağlıyor.

KETOJENİK DİYET YAPARKEN EN ÇOK DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Vücutta su kaybı olduğu için mutlaka bol su tüketimi yapılmalı, gerekirse vitamin mineral takviyelerinden faydalanmak gerekir. Bunun dışında lif yüzdesi çok düşük bir program olduğu için bağırsak sağlığını korumak için liften zengin ürünler tüketilmeli gerekirse probiyotik takviyelerden faydalanmak gerekir.

KETON DİYETİ NASIL UYGULANIR?

Diyette yaklaşık olarak %60-70 oranında yağ almayı planladığımız bu diyet programında bol miktarda kabuklu kuruyemişler, badem, ceviz fıstık gibi. Ancak sadece bununla sınırlı değil, zeytinyağları, hindistan cevizi ve avokado gibi farklı yağlardan da diyet programında mutlaka bulundurmak gerekir.

Yağlı peynir ve et türlerini gün içerisinde size uygun miktar ve porsiyonlarda, planlanan öğün saatlerinde tüketmeniz gerekir. Bu programdan fayda görmek, zayıflamak için ise doğru ayarlanmış ölçülere sahip olmak gerekir.

Programa başlamadan önce mutlaka bir kan tahlili yaptırarak kolesterol, trigliserid gibi değerlerinize bakılması da önem taşır.

KETOJENİK DİYET NE KADAR SÜRE UYGULANMALIDIR? 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) en ideal beslenme şeklinin Akdeniz diyeti olduğunu sürekli olarak belirtmektedir. Yapılan bir çok çalışma uzun vadede akdeniz diyetinin diğer diyet programlarından daha etkili ve kalıcı bir zayıflama sunduğu da görülmektedir. Bu sebeple ketojenik diyet süresini uzatmak hem düşük lif içeriği hem de yüksek yağ ve protein içeriği sebebiyle uygun değildir. Yaz tatili öncesi, katılacağınız bir etkinlik, parti-düğün vb. öncesi birkaç haftalık uygulamanın dışında sürekli bir beslenme tarzı haline getirmemeniz gerekir.

KETOJENİK DİYETİ KİMLER UYGULAYAMAZ? 

Kalp hastaları
Teşhis almış ilaç tedavisi uygulanan diyabet hastaları
Yüksek tansiyon hastaları
Kolesterol ve trigliserid hastaları
Yetişme çağında olan çocuk ve ergenler
Hamile anne adayları ve emziren annelerin yapması uygun değildir.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago

Yazın Kilo Vermek Daha Kolay!

Yaz aylarının gelişiyle artan sıcaklıklar hayatımızı biraz zorlaştırsa da kilo kaybı daha kolay hale geliyor.…

6 yıl ago