Categories: DiyetFit Yazılar

Kramp Sorunu Yaşayanlar Ne Yemeli?

Soğuk akşamlarda otururken hatta uyku sırasında veya sadece yürürken ayağınıza veya kasığınıza kramp girdiği oluyor mu?

Yüzerken veya koşarken hareket halindeyken kaslarınızın iyi çalışmadığını hissediyorsanız, kramp sorununu sıklıkla yaşıyor ve geçmesi uzun saatlerinizi alıyorsa doğru beslenerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Kramp sorununun temeli magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi kas ve kemik yapımında ve çalışmasında görevli olan minerallerin sizin vücudunuzda az bulunmasıyla ortaya çıkar. Eğer yeterli ve dengeli besleniyorsanız ve yaşınız 70’in altında ise, ve her hangi bir hastalığınız yoksa  kramp sorunu yaşamanız beklenmez.

Aşağıdaki yiyecekleri beslenmenizin günlük bir parçası haline getirerek kramp sorunlarını azaltabilirsiniz.

BİTTER ÇİKOLATA

Kakao yüksek oranda magnezyum içeren yiyeceklerden bir tanesi, sadece magnezyum içererek size kramplardan korumuyor, aynı zamanda kalp hastalıkları, inme riski ve felç riskini de azaltıyor. Enerjinizin düştüğü ve kendinizi kötü hissettiğiniz bir anda da karşınıza çıkıyor güne yorulmadan devam etmenizi sağlıyor.

Ancak kiloyla ilgili sorununuz var ise tüketim miktarına daha dikkat etmelisiniz.

AYÇEKİRDEĞİ

Magnezyum açısından zengin olan yiyeceklerden birisi daha. Tüketildiği zaman tuzsuz olanı tercih etmekte fayda var, sonuçta az tuz içeren her yiyecek tuzlu olan haline göre daha sağlıklı. Sadece magnezyum kaynağı değil, aynı zamanda sağlıklı yağlardan zengin, kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve gece ara öğün alternatifi olarak düşünülebilir.

KURU FASULYE

Fasulyenin market raflarında bir çok çeşidi var artık, siyah olanı daha büyük olan versiyonu, meksika fasulyesi… Hepsi magnezyum oranı açısından oldukça zengin, sevdiğiniz bir çeşidini haftada 1 kere bile tüketmek sizi daha sağlıklı birey haline getirecektir. Protein açısından zengin olduğu için kas yapınızın daha iyi olmasını sağlayacaktır.

İçerdiği bol lif nedeniyle bağırsak sağlığınızı koruyacak ve kramp sorununuza iyi gelecektir.

MUZ

Hem potasyum hem de magnezyum açısından zengin yiyeceklerden bir tanesi, bu sebeple sporcu meyvesi olarak düşünülebilir. Spor yapanların sıklıkla tüketmesinin sebebi kramp gibi kas sorunlarına engel olması sebebiyle, üstelik tatlı tadı sayesinde tatlı krizlerinin önüne de geçebilirsiniz.

Sabah kahvaltısında veya ara öğünlerde günlük tüketeceğiniz 1 porsiyon muz sayesinde kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

PATATES

Muz gibi hem potasyum hem de magnezyumdan zengin yiyecekler arasında yer alıyor. Bol miktarda nişasta içerdiği için sebze olarak düşünmeyin. Zayıflama diyeti uyguluyorsanız patates tükettiğiniz zamanlarda, ekmek hakkınızı azaltmanız gerekir.  Özellikle hareketli bir gün geçireceğiniz zamanlarda tercih edebilirsiniz.

ISPANAK

Potasyumdan zengin yiyeceklerden bir tanesi daha… Ispanağın yararlarını saymakla bitiremeyiz, ancak kramplara olan faydasından kesinlikle eminim. Haftada 2 kere ıspanak tüketmeye özen gösterin, bebek ıspanaklardan bulabilirseniz salatalarda tüketebilirsiniz. Bu sayede pişirmeyle birlikte kaybolan vitamin ve minerallerden tasarruf etmiş olur ve daha sağlıklı daha kaliteli bir beslenme programı oluşturabilirsiniz.

Eğer düzenli ve sağlıklı beslendiğinize eminseniz, mutlaka bir doktora görünmeli ve gerekli kan tahlillerinizi yaptırmalısınız, ayrıca kan tahlili sonuçlarınızla birlikte Diyetisyenden yardım alarak sağlıklı bir diyet programına başlayabilirsiniz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago