Categories: DiyetFit Yazılar

Neden Kilo Alıyorum?

Vücudumuzun belirli bir kiloda kalması için, yakabildiğimiz kadar kalori almamız gerekir. Kilo alma sistemi bu kadar basit değil aslında, sadece kalori sayarak değil, aldığımız kalorilerin hangi besinlerden geldiği de oldukça önemli.

Eğer siz günlük kalori hakkının yarısını sağlıksız, bol yağlı ve basit karbonhidratlı gıdalardan alırsanız, doğru kalori almanıza rağmen kilo alır ve yağ depolarsınız. Doğru kiloda kalmak ve düşük yağlı bir vücuda sahip olmak için, hem doğru kalori hem de doğru gıdalar almalısınız.
Pekala ideal kiloya sahip olmak için kalori ve doğru besinler yeterli mi? Size kocaman bir HAYIR cevabı vereceğim.

İdeal kiloya ulaşmak ve onu korumak için aldığınız doğru yiyeceklerin dengeli bir dağılım göstermesi gerekir. Günde 1 kilo meyve yiyerek ideal kiloya ulaşamaz ve koruyamazsınız.
Sadece bunlarla da sınırlı olmaması sizi biraz daha üzecek, ancak aldığınız yiyeceklerin Karbonhidrat/ Protein/ Yağ dağılımı da kilo almanızı veya vermenizi sağlayan faktörler arasında. Vücudumuza aldığımız karbonhidratlar sadece glikojen olarak depolanır ve bunun miktarı 300-500 gramdır. Devamlı ve fazla alınan karbonhidratlar ise yağa dönüştürülerek depo edilir. Aynı durum vücuda aldığınız fazla proteinler içinde geçerlidir.
Bu sebeple “Ben yağlı beslenmiyorum” kilo almamam lazım, diyerek istediğiniz her türlü yiyeceği yememeniz gerekir.

Tüm bu anlatılanlara uyum sağlasanız bile bir çok faktör sizin kilo almanıza sebep oluyor olabilir, kilo almanıza neden olan diğer sebepleri inceleyecek olursak;
Uygun saatte beslenmemek
Sosyal hayat
Hormon Bozuklukları
Su tüketimi
Depresyon-Psikolojik Sorunlar
Yanlış Yeme Davranışları
Ailesel Sebepler
Yaş
Cinsiyet
Hormon Bozuklukları
Bebeklik Döneminde Beslenme
Kilo Alma Riski Taşıyan Kişiler ve Dönem
Gebelik
5-7 yaşlar
Ergenlik dönemi
Menapoz dönemi
Erken Erişkinlik dönemi (25-30 yaş)
Kilo verdikten sonraki dönem

Kilo Alıp Vermeler Zararlı mı?

Doğru beslenme, diyet ve egzersizle birlikte kilo verdikten sonra, zaman içerisinde kiloları geri alma durumu ortaya çıkabilir. Bunun vücuda zararlı olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Kilo alıp vermeler, vücuttaki bazı hormonları, vitamin ve mineralleri, hatta kalp ritmini etkileyerek vücuda zarar verebilmektedir.
Özellikle yo-yo etkisi dediğimiz, kilo alıp vermeler metabolizmanızı yavaşlatarak bir süre sonra kilo vermenize engel oluyor. Çünkü vücudunuz sizin aksinize kendini korumaya alıyor ve kilolu bile olsa sağlıklı bir bedende yaşamak istediğini dile getirmeye çalışuyor.
İdeal olanı kilo almış olsanız bile bunu vermeniz ve ardından verilen kiloyu korumanızdır. Bunun için de kısa süreli ve sağlıksız diyetler yapmamalı,
Diyetisyen tarafından hazırlanan sağlıklı beslenme programlarını uygulamalı ve”Yiyecek Değişimlerini” öğrenerek idealinize kavuşmalısınız.
Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago