Categories: DiyetFit Yazılar

Tatlı Krizlerini Önlemenin 9 Yolu

Kan şekeri düzeyiniz dengesiz ise, besin eksiskliğiniz varsa, rafine, işlenmiş karbonhidratlar ve hazır yiyeceklerle besleniyorsanız tatlı krizleri yaşamanız oldukça normal.

Hipoglisemi

Bir anda gelen şeker, tatlı ihtiyacı hipoglisemi adı verilen rahatsızlığın belirtisidir ve bu gibi durumlarda şekeri tükettikçe daha çok şekere ihtiyaç duyarsınız.

Denizlerde yaşanan gelgit problemi gibi sürekli inip-çıkan bir şeker düzeyine sahip olur ve hem fiziksel hem de psikolojik olarak zarara uğrarsınız.

  • Öğle yemeğinde patates yemeği tercih ettiğinizi düşünelim, yemekten sonra çayın yanına tatlı bir şeyler tüketmek istiyorsunuz değil mi?
  • Yada bu sıralar çok sık şeker tükettiniz diyelim, sanki bir birini tetikliyor şeker ihtiyacı değil mi?

Şeker düzeyinizi dengelemeniz için hayatınızdan bir süre şekeri ve basit karbonhidratları çıkarmalısınız.

Eğer sağlıklı ve doğru bir şekilde besleniyorsanız, Krom, manganez ve magnezyum eksikliği de şeker ihtiyacını oluşturabilir. Bu minerallerin tahlillerini yaptırarak veya kısa süreli multivitamin kullanarak da tatlı krizlerini önlemek mümkün.

Kan şekerinizi dengeleyecek olan yiyecekleri tüketmeniz ise sizi krizlerden uzaklaştıracak ve sağlıklı olmanızı sağlayacaktır.
Tam tahıllı yiyecekler, taze sebze ve meyveler, yeterli protein, sağlıklı yağlardan oluşan bir beslenme planını uygulamanız gerekir.

Şekerli ve fazla karbonhidratlı yiyecekler, kendinizi iyi hissetmenize neden olan hormonların düzeyini arttırır. Serotonin, norepinefrin ve endorfin olarak adlandırılan bu kimyasallar sizi mutlu eder ve endişelerinizi silip atabilirler. Yani tatlı krizlerinizin sebepleri duygusal sorunlarınız da olabilir. 

İNSÜLİN DENGESİZLİĞİ

Yemek yediğinizde, yiyeceklerin sindirilmesi sırasında ortaya çıkan glikoz, bağırsaklar ve kan tarafından emilir. Vücut, ihtiyacı olanı alır ve glikoz seviyesini nromale indirebilmek için insülin üretir. Fazla glikoz glikojen adı verilen bir maddeye çevrilerek karaciğerde depo edilir. Sağlıklı bir diyette, bu düzen gayet iyi çalışır. Ancak işlenmiş ve kötü karbonhidratların fazla tüketimi tüm bu dengeleri bozabilir. Böylece vücut alınan şekeri parçalayabilmek için daha çok insülin salgılamak zorunda kalır. İnsüline dirençli hale gelen vücut ise alınan fazla glikozu depo etmek için glikojen sistemini değil de yağ sistemini kullanır ve alınan fazla glikoz yağ olarak depo edilmeye başlanır.

Bu sistem yüzünden kan şekeri dengesizleştikçe daha çok tatlı ve ekmek gibi karbonhidratlara karşı ilgi duyarsınız ve şişmanlamaya başlarsınız.

TATLI KRİZİ İÇİN NELER YAPABİLİRİM?

  1. Doktora görünüp mutlaka kan tahlillerinizi yaptırın özellikle insülin direncinize baktırın.
  2. Mutlaka bir diyetisyenden yardım alarak doğru beslenmeyi öğrenin
  3. Hayatınızda yer alan işlenmiş hazır gıdaları çıkarın
  4. Şeker kullanımını en azından 15 gün için hayatınızdan çıkarın
  5. Basit karbonhidrat ve kötü proteinleri tercih etmeyin
  6. Hayatınıza mutlaka bir spor türünü ekleyin
  7. Şekersiz tatlı tarifleri öğrenin ve doğal yiyeceklerin tatlı gücünü keşfedin
  8. Günde en az 7 saat uyumaya çalışın
  9. Bol bol su için ve kahve tüketimini azaltın

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago