Categories: Diyet

Vücudu Strese Sokan 5 Yiyecek

Sağlığı korumak bir bütündür ve beden-ruh sağlığının birlikte korunmasıyla birlikte gerçekleşir. Yoğun stres dönemlerinizde olduğunuzda aklınızın ve vücudunuzun aslında nasıl da farklı çalıştığını görürsünüz, eğer düşünemiyor ve uyuyamıyorsanız bu durum sizin tüm organlarınızı en çok karaciğerinizi etkiliyor.

Bazı yoğun uyarıcı yiyeceklerde vücutta stres benzeri etki yaratıp, karaciğerin daha fazla yorulmasına ve yağ depolamasına sebep oluyor. Üstelik vücut strese girdiği zamanlarda kan şekeri dengesi iyi ayarlanamıyor ve tatlı krizlerine, şeker hastalığına, çok büyük kaçamaklara yol açıyor.

Strese Neden Olan 5 Yiyecek

KAFEİN

Çay, kahve, çikolata, enerji içecekleri… Aslında tükettiğimiz bir çok içecek ve yiyecekte kafein bulunuyor. Kafein alımının artması adrenalin salgılanmasına neden oluyor, bu nedenle stres hormonu üreten bezleri yoruyor. Ayrıca strese bağlı olarak metabolizmanın çalışması da etkileniyor.

Kafein alımı fazla olan kişilerde veya düşük kafein alsa bile kötü beslenen kişilerde uzun vadede kilo alımına sebep oluyor.  Ayrıca stres hormonunu arttırarak metabolizmanın işleyişini etkiliyor.

ALKOL

Alkol strese sebep olan ana sebeplerden birisidir. Ancak işin komik tarafı aslında kişilerin, stresten uzaklaşmak için tükettikleri bu içecekler meğer en büyük stres sebebiymiş!!!

Alkol sinirsel gerginlik, asabiyet, uykusuzluk gibi sorunları da beraberinde getirir. Fazla alkol alımı özellikle kalp kaslarını zayıflatarak krizlere sebep olabilir.

Alkol aynı zamanda toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırıldığı karaciğer için de büyük bir tehlike oluşturur. Karaciğerin üzerinde stres hormonunu arttırarak görevini yapamamasına ve kan şekerinin dengesiz seyretmesine sebep olur.

TATLILAR

Beyaz şekerin vücudumuza hiç bir faydası yoktur. Vücuda hızlıca enerji yüklemesi yapar bu durumda böbrek üstü bezlerinin hızlıca çalışmasına sebep olur ve yorulmasını sağlar. Yüksek tatlı tüketimi konsantrasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı gibi etkiler görülür.

Ayrıca yoğun şeker alımı vücudun kan şekerini dengeleyememesine ve insülin direncinin oluşmasına hatta diyabet hastalığının gelişmesine kadar varan büyük etkiler yaratır.

YAĞLI YİYECEKLER

Yüksek oranda doymuş yağ içeren, kuyruk yağı, tereyağı, yağlı etler, sakatatlar, yağlı süt ürünleri, cipsler, kızartmalar kalp sistemi üzerinde çok büyük bir stres yaratır.

Özellikle damarlarınızdaki kan akışını etkileyerek vücutta oluşan toksik madde miktarını arttırır, kilo almanıza sebep olur ve daha fazla adrenalin hormonu salgılatır.

KATKI MADDELERİ

İşlenmiş olan bütün yiyecekleri bu gruba dahil edebiliriz. Her türlü koruyucu, kimyasallar vücudu strese sokar. Vücut bu toksik maddeleri atabilmek adına daha fazla çalışmak zorunda kalır. Sonuçta bağışıklık sisteminin bile etkilendiği bir olay döngüsüne gelinir.

Üstelik işlenmiş-paketlenmiş bu yiyeceklerin bir çoğu kişinin kan şekeri seviyesini ve kilosunu etkilemektedir.

Ayrıca diyet döneminde çok sık kilo ölçümü yapmak, sabah akşam tartılmak da vücudu strese sokan ve kilo vermenize engel olan sebeplerden birisidir.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago