Categories: DiyetSüper Gıdalar

Yaz Aylarının Top 8 Yiyeceği

Yaz mevsimi geldi de geçiyor bile, bu dönemde tüketilmesi gereken en faydalı, en keyifli ve en kalitesi sebze ve meyveleri sizin için derleyip, süper top 8 besine birlikte göz atalım.

  1. Karpuz:

Yaz denilince ilk olarak akla şüphesiz ki karpuz gelir. Bu aylarda artan sıcaklıklarda karpuz, içeriğinin %92 su olmasıyla serinlemek için tercih edilen bir meyvedir. Diğer meyve ve sebzeler gibi sodyum içeriği düşük potasyum içeriği yüksektir. Karpuzun yanına alacağın peynir ile lezzetli bir ara öğün yapabilirsin.

  1. Çilek:

Çilek birçoğumuzun çocukluğunun belki de en çok severek yediği yaz meyvelerindendi. Bazılarımız pudra şekerine batırarak bazılarımız çikolatayla bazılarımız da sade haliyle tüketirdi. Çilek içerdiği polifenoller nedeni ile antioksidan aktivite gösterir, koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Sevmeyeni oldukça az olan bu meyveyi istersen tek başına, çikolata ile yemekten vazgeçemiyorsan da bitter çikolatayı eritip çilekleri çikolataya batırarak tüketebilirsin.

  1. Böğürtlen:

Havaların ısınmasıyla böğürtlen tezgâhlardaki yerini alır ve biraz ekşimsi tattan hoşlananlar tarafından bolca tüketilir. İyi ki de tüketilir çünkü böğürtlen antioksidan aktivitesiyle serbest radikallere karşı etki gösteriyor, kalp krizi ve kanser riskini azaltıyor. Sen de şeker içeriği yüksek olan içecekler yerine muz, böğürtlen ve yoğurt ile smoothie hazırlayarak tüketebilirsin.

  1. Dondurma:

Yaz sıcaklarına karşı insanların en çok tercih ettiği mücadele yöntemi: Dondurma. Bu aylarda dondurma tüketiminde gözle görülür bir şekilde artış olur. Dışarda tükettiğimiz dondurmalar içerdiği yüksek şeker, renklendiriciler vb. ile vücudumuz için risk oluşturur. Ancak evde süzme yoğurt ve dilediğin meyvelerle kendi dondurmanı kendin yapabilirsin. Örneğin muz, süzme yoğurt, yulaf ezmesi ve tatlandırmak için bal kullanarak prebiyotik etki ile hem bağırsaklarına destek olabilir hem de serinleyebilirsin.

  1. Yulaf:

Kış aylarında da tercih edilen bir yiyecek olmasına karşın yulafın soğuk olarak da süt ve artan meyve çeşitleriyle birlikte tüketilebilmesi hem fresh hem de yaz sıcaklarına karşı serinletici bir öğün oluşturuyor. Sen de bir öğününde yulafa yer vererek beta glukan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kolesterol düzeyini kontrol altında tutabilirsin.

  1. Taze Fasulye:

Taze fasulye çocukken pek sevilmez ama büyüyünce de çok aranır. Mevsiminin gelişiyle belki de soğuk olarak da tadının güzel oluşu taze fasulye tüketimini artırıyor. Taze fasulyeyi pişirirken domates ve yeşilbiber de kullanarak alacağın C vitamini miktarını artırabilir, naneli ayranla beraber tüketerek ferahlayabilirsin.

  1. Sardalya:

Balık severler bilir yaz mevsimi taze balık çeşitleri için bol bir mevsim değildir. Durum böyle olunca yaz mevsiminde daha çok sardalya tüketilir. Beslenmende daha çok balığa yer vererek omega-3 yağ asitleri ile kalp hastalıkları riskini azaltabilir, zihinsel performansını iyileştirebilir, trigliserit ve kolesterol seviyeni düzenleyebilirsin. Ancak zaten yağlı bir balık olan sardalyayı kızartma olarak değil de ızgara olarak tercih ederek hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli bir seçim yapabilirsin.

  1. Kabak:

Çocukken pek sevilmeyen ancak büyünce sevilen sebzelerden biri de kabaktır. Yaz aylarının kabağının tam zamanı olmasıyla hem raflarda hem de sofralarda kabağı bolca görürüz. Zaten düşük kalorili olan kabağı az pirinçle veya pirinçsiz olarak hazırlayabilir, ekşi lezzetlerden hoşlanıyorsan domates içeriğini artırabilir ve limon ekleyebilir yanına alacağın yoğurt ile hem hafif hem lezzetli bir öğün geçirebilirsin.

Yaz aylarında sağlıklı beslenmek ve keyifli bir diyet programı geçirmek istiyorsanız Ankara’da bulunan Diyetisyen Sinem Akgün Beslenme ve Diyet Danışmanlığı ofisinden 0539 981 9343 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago