Categories: DiyetSüper Gıdalar

Diyette Kuruyemiş Tüketimi

İçimizde fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişleri sevmeyen yemeyen kimse yoktur. Zayıflama diyetlerinde miktarları kısıtlansa da aslında ne kadar yararlı olduğu bilinen bir gerçek! Gelin bu besin grubuna daha yakından bakalım.

 

Kuruyemişler Neden Önemli?

 

Kuruyemişler, tekli doymamış yağ asidinden zengin olması, bitkisel protein ve posa içermesi, magnezyum, çinko açısından zengin, sodyumdan fakir olması, B ve E vitaminlerine sahip olması sebebiyle önemli bir besin grubudur.

Kuruyemiş Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Ancak kuruyemişler, yüksek enerji yoğunluklu besin grubuna girdiğinden tehlike arz edebilir. Her gün tüketilmesi önerilmekle birlikte, tüketim miktarlarına dikkat etmek gerekir. Folik asit, niasin, E vitamini, B6 vitamini, bakır, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum gibi mineraller ile antioksidanlar, fitosteroller ve diğer fitokimyasallardan da oldukça zengindir. İçerdiği bir çok faydalı vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde kuruyemişler, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, karaciğer hastalıkları vb. üzerinde faydalı etkileri olduğu belirtilmiştir.

 

Kuruyemişler yüksek enerji içeriğine sahip besinler olmasına rağmen, yapılan araştırmalarda bireylerin günlük tüketimlerine eklendiğinde  ağırlık kaybına yol açtığı belirlenmiştir. Akdeniz tipi diyette kuruyemiş tüketimi fazla olmasına rağmen, neredeyse hiç tüketimi olmayan Amerikan tipi diyet karşılaştırıldığında akdeniz tipi diyet uygulayan bireylerin vücut ağırlıklarının daha düşük olduğu ve metabolik hastalara daha az rastlanıldığı görülmüştür.

 

Kuruyemişlerin yüksek doygunluk sağlamaları, yağ içeriklerinin fazla olması ve bu yağların gastrointestinal sistemden tamamen emilememesi, bazal metabolizma hızında hafif artışa sebep olması nedeniyle ağırlık kontrolünde etkili olduğu düşünülmektedir.

 

Ne Kadar Tüketmeliyim?

 

Sağlıklı yetişkin bireyler için tüketilmesi gereken miktar, 2 porsiyon yani yaklaşık olarak 30 gram kadardır.

Daha fazla diyet bilgisi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN ofisimize bekleriz.

 

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago