Categories: DiyetFit Yazılar

Diyette Sık Yapılan 3 Hata

Yavaş yavaş yaz sezonu yaklaşırken, bir çok kişinin aklına da aldığı kilolar, kilolardan kurtulma yolları gelmeye başladı. Kış aylarında havaların daha soğuk olması eve kapanma süreci, daha uzun geceler sebebiyle daha fazla yemek yemeye başlıyoruz.

Yaz aylarının gelmesiyle, kısa kollu ince giyecekleri giymeye başlamamakla birlikte alınan kiloları fark ediyor ve diyete hızlıca bir giriş yapıyoruz.

İşte hızlıca diyete başlayanların, kötü beslenme şekliyle zayıflamaya çalışanların sık sık yaptığı 3 hatayı anlatacağım.

DÜŞÜK KALORİLİ BESLENMEK

Lahana diyeti, hurma diyeti, elma diyeti…. Sonu gelmeyen sıkıcı, yorucu sizi aç bırakan, huzursuz eden, sağlıksız diyetlerden bıkmadınız mı? Düşük kalorili diyetler zayıflatmaz! Tartıda kilo verdiğinizi görebilirsiniz ancak kas kaybının olması da kilo kaybı olarak görülür zaten. Bu sebeple eğer amacınız kilo kaybıysa metabolizma hızınızdan daha yüksek bir kalori ile diyet yapmalısınız.

Eğer gün içerisinde hareket eden ve iştahlı  bir kadınsanız yaklaşık 2500 kalori alıyorsunuz demektir. Bu kaloriden 200 kalori bile azaltmanız kilo vermeniz konusunda size yardımcı olacakken neden 1000 kalori tüketerek kendinize eziyet ediyorsunuz? Sadece bu da değil, sahip olduğunuz hızlı enerji kaynakları yok olduğu zaman, vücudunuz hızlı bir enerji kaynağı bulabilmek için kas kütlenizi kaybetmeye başlıyor.

O kadar aç kalsanız bile verilen kilolar etkili olmuyor, bedende küçülme yaşamıyor ve kötü bir beslenme alışkanlığı kazanmış oluyorsunuz.

SPOR YAPMAK

Spor yapmak tabiki diyet hatası olamaz. Hayır bal gibi de olur, eğer siz yüksek kilolardayken kendinizi çok yoracak bir spor şekline girerseniz kalp hastalığına varana dek ilerleyebilirsiniz. Üstelik kas hacminiz yeterli değilse, düşük kalorili beslenmekte olduğu gibi kendi kas hücrelerinizi yersiniz, bu yüzden de daha da güçsüzleşir, kilo vermeye çalışırken kötü bir sonuç alırsınız.

Üstelik sürekli konuşulan çok büyük bir söz vardır. Kilo vermenin %80’i BESLENME, %20’si spor diye… Siz neden %20’lerde takılıp kalasınız ki, önce doğru ve yeterli beslenmeyi öğrenin.

Son kiloları vermeye çalışırken spor mutlaka hayatınızda olsun ve normalde çok sportif biriyseniz ama sırf kilo vereceğim diye saatlerce koşmanıza gerek yok. Gün içerisinde hareketli olun yeterli!

DİYETİ GEÇİCİ GÖRMEK

En çok karşılaşılan konulardan birisine değinmek istedim. Uyguladığınız program sizin için çok zor kabus gibiyse, doğru programda değilsiniz demektir. Diyet programı dediğimiz şey aslında doğru beslenme programıdır. Yani elinizde sahip olduğunuz listede pizza, makarna gibi seçenekler yok ise fırlatıp atmalısınız. Sizi yoran, sıkan, basma kalıp diyet anlayışı doğru değildir.

Dengeli ve yeterli beslendiğiniz bir programda aç kalmazsınız, sadece kişisel zevk ve istekleriniz sınırlanmıştır. Mesela çikolatayı 1 paket değilde, 20 gram tüketirsiniz…

Uyguladığınız saçma programlar yerine diyetisyen kontrolünde her yiyecekten tüketebileceğiniz keyifli bir programa başlamak için 0539 981 9343 numaralı telefonu arayabilir ve ön görüşme randevusu alabilirsiniz.

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago