Categories: DiyetFit Yazılar

Yağ Yakan 4 Yiyecek

Genetik olarak belirleyici bir vücut tipimiz var, bazılarının göbek ve çevresinde bazılarımızın ise basen bölgesinde toplanan ve rahatsız eden yağ kütleleri var. Bunların temel sebebi tabiki değiştiremediğimiz genetiğimiz.

Dünya Sağlık Örgütü kadınlarda bel çevresinin 88 cm, erkeklerde 102 cm ve üzeri olmasının hastalıklara karşı büyük bir risk faktörünü doğurduğunu rapor ediyor. Diyabet, kolesterol, tansiyon, kalp rahatsızlıkları, kan dolaşım bozuklukları gibi bir çok rahatsızlığın sebebinin Bel çevresinin kalınlığı ile ilişkili olduğunu biliyoruz.

Bu sebeple düzenli olarak bel çevresi ölçümünü gerçekleştirip, sağlık durumunuzu kontrol etmelisiniz. Eğer bel çevresi istenilen aralıktan daha yukarıda ise kilo vermeye özellikle yağlardan kaybetmeye özen göstermelisiniz.

Özellike 50 yaş üstü bir çok kadın ve erkek kilo veremeyeceğinden bu halini koruyacağından oldukça emin görünüyor ve diyet yapmaya ya da harekete geçmeye üşeniyor.

Kaç yaşında olursanız olun, hangi hastalığa sahip olursanız olun, eğer siz diyetisyen aracılığıyla sağlıklı beslenme ve diyet programına başlar ve hareketli olursanız, kilo vermemek için hiç bir sebebiniz kalmaz.

YAĞ YAKAN YİYECEKLER

Haftalık düzende sağlıklı yiyecekler tüketerek yağ yakımınızı arttırabilir, daha ince bir bel çevresine sahip olabilirsiniz.

BALIK

İçerdiği omega-3 sayesinde sinir sisteminiz, beyin gücünüz, bağışıklık sisteminiz ve hatta uyku düzeniniz ve hormonlarınızla bile ilişkili! Düzenli olarak haftada 2 kere balık tüketen bireylerin omega-3 seviyeleri daha iyi bulunmuş, daha düzenli bir uykuya sahip oldukları ve gece atıştırmaları yaşamadıkları görülmüş.

Özellikle akşam yemeklerinde balık tercih eden kişilerin, bel çevrelerinin ve kilolarının daha düşük olduğu saptanmış.

Omega-3 sayesinde sadece kilolarınızdan değil, kalp hastalıkları riskinizden ve yaşa bağlı olarak gelişen unutkanlık vb. sorunlardan da kurtulabilirsiniz.

KURUYEMİŞLER

Fındık, ceviz, badem, kaju aklınıza gelen bütün kuruyemişler sağlıklı yağ tohumlarıdır. Tüm bu tohumlarda bir çok vitamin ve mineral bulunur. Omega-3 açısından zengindirler, kalp sağlığını korumaya yardımcı olan doymamış yağ asitleri içerirler.

Özellikle magnezyum açısından zengin olmaları sebebiyle, bağışıklık sisteminin korunmasında ve yağ yakım metabolizmasında etkin şekilde rol almasıyla kilo vermenize yardımcı olurlar.

2010 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre, ara öğünlerinde 20 gram kadar kuruyemiş tüketen bireylerin ana öğünlerini daha hafif geçirdiği ve daha az kilo problemleri ile karşılaştığı görülmüştür.

SÜT ÜRÜNLERİ

Aranızda süt ürünlerini sevmeyen veya tüketmeyen bireyler umuyorum ki yoktur! Süt ürünleri özellikle ileriki yaşlarda sağlıklı kemik, kas ve ağız sağlığı için oldukça önemli. Ancak bel çevresi yağlanmasını azaltmakla büyük bir etkisi olduğunu söylemeliyiz.

Yapılan çalışmalar yeterli kalsiyum almayan bireylerde, günlük kalsiyum alımının 100 mg arttırılmasıyla bile büyük bir değişimin olduğunu ve 1 ayda 2 ila 6 cm arasında bel çevresi genişliğinin inceldiğini gösteriyor.

KIRMIZI MEYVELER

Bir çok kırmızı yiyecek vücudunuzda melatonin hormonunun salgısını arttırdığını gösteriyor. Melatonin seviyenizi artması daha sağlıklı ve kaliteli bir uyku, daha stressiz bir yaşam ve daha iyi bir vücut demek oluyor.

Gün içinde stresi az olan bireylerin daha az kilo sorunu yaşadığını, stresle başa çıkmak için yemek yiyen bireylerin ise stres sorunu ortadan kalktığını yanlış beslenme alışkanlıklarını bıraktığı çalışmalarla gösterilmiştir.

Gün içerisinde ara öğünlere kiraz, çilek, böğürtlen gibi meyveler koyarak daha sağlıklı olabilirsiniz.

 

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago