Categories: Süper Gıdalar

Haftanın Süper Besini: AVOKADO

Son dönemlerin en popüler yiyeceklerinden birisi. Özellikle zayıflama diyetlerinde, değişik salata tariflerinde sürekli karşımıza çıkıyor. Kimi bayılıyor, kimi nefret ediyor… Yapılan bir çok bilimsel çalışmanın temelinde olan bu yiyecek gerçekten de süper gıda mı yoksa bir pazarlama hilesi mi?

Doymamış Yağ İçeriği

Tükettiğimiz yağlar temelde 2’ye ayrılır. Doymuş ve doymamış olarak, işte tüketilen yağın sağlığa yararlı olması tam de bu noktada başlıyor. Çünkü sağlıklı yağlar doymamış olanlar, kanserle savaşanlar, bağışıklık sistemini güçlendirenler, cildimizi genç tutanlar. Avokadonun içinde doymamış yağ olan oleik asitten bolca mevcut. Hatta avokado dünyanın doymamış yağ oranı en yüksek yiyeceği. Bu onu süper yapar mı?

Mineral İçeriği

Bir çok mineralden zengin, mesela, magnezyum,potasyum, demir ve folat.  Folat kalp sağlığı için önemli olan minerallerden bir tanesi. Yarım avokado günlük folat ihtiyacımızın %25’ini karşılamaya yetiyor. Demir ve magnezyum açısından zengin olması da onu kan değerlerimizin daha sağlıklı ve işlevsel olmasında etkili. Yani damarlarımızı- akan kanımızı ve kalbimizi koruyor. Bu onu süper yapar mı?

Lif İçeriği

Lifli yiyeceklerin bir çok hastalığı önleyici etkisini biliyoruz. Diyabet,kanser ve bir çok hastalığın önlenmesinde günde en az 25 gram lif almak çok çok önemli. İçinde bol miktarda lif barındıran bu yiyecek hem kansersavar hem de kan şekeri düzenleyicisi. Bu onu süper yapar mı?

Lifli yiyecekler hakkında derin bilgilere sahip olmak istiyorsanız tık tık… 

Antioksidan İçeriği

İçeriğinde bulunan A, C, B ve E vitaminleri sayesinde hücre yenilenmesinde, cildin esnekliğini kazanmasında, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde ve daha bir çok hücresel olayda görev alan bu yiyecek aynı zaman da göz sağlığınızı da koruyor. Bu onu süper yapar mı?

Mutluluk İçeriği

İçeriğinde bulunan homosistein sayesinde kendinizi daha iyi hissedersiniz. Stres hormonlarının salgılanmasını azaltır ve depresyon riskinden kurtulursunuz. Üstelik bir sürü tarifi varken, sizi yemekte ne var düşüncesinden de kurtarır. Bu onu süper yapar mı?

 

Öğrendiğimiz tüm bu bilgilerin ışında avokado sağlığımız için oldukça faydalı bir yiyecek. Zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez bir ürünü ve aynı zamanda “SÜPER GIDA” olarak adlandırabiliriz. Ancak hiç bir yiyecek vücut için tek başına yeterli değildir, süper bile olsa…

Daha ayrıntılı bilgi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN Diyet ve Beslenme Danışmanlığına uğrayabilirsiniz. 

 

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago