Categories: Diyet

Öğle Yemeğinde Yememeniz Gereken 5 Yiyecek

Çalışan kişiler bilir, bazen ne yemek varsa onları tüketmeye mecbur kalırız, bazen kötü tercihler ile karın doyurmayı amaçlarız. Öğle yemeğinde yenilen yemeklerin tüm gün içinde sizi yorgun, halsiz, enerjisi düşük, tatlıya düşkün ve uykulu hale getirdiğini söyleyebilirim.

Karnınızı daha uzun süre tok tutacak sizi rahat hissettirecek ve dengeli bir öğün geçirmenizi sağlayacak yiyeceklerle daha verimli çalışabilir, gün ortası yorgunluk hissetmeyebilirsiniz.

MAKARNA

Yüksek oranda karbonhidrat içeren ve protein açısından fakir kalan bu ürün öğünüzü geçirmek için iyi bir alternatif olmayabilir.  Hızlı şekilde kan şekerini yükselterek sizin hızlıca doyuma ulaşmanızı ve ardından geçen 1 saatten sonra hızlıca acıkarak tatlıya yönelmenize sebep olacaktır.

Tükettiğiniz makarnayı kırmızı etli veya tavuklu almıyorsanız, bol kremalı ve peynirli ise daha çok acıkacak ve dengesiz bir öğün geçirmiş olacaksınız.

Alternatif olarak kepekli bir makarna tüketebilir ve içerisine protein kaynağı ekleyerek Karbonhidrat/protein dengesini yakalayabilirsiniz.

PİZZA

Öğle yemeklerinde ev yemeği seçeneği bulamayanların sıklıkla tercih ettiği bir diğer yiyecek de pizza… Özellikle işlenmiş gıdaların sıklıkla kullanıldığı bu yiyeceğin sağlıklı alternatifleri de mevcut ince hamur sebzeli bir pizza kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Ancak kalın hamur ve sucuk/salam/sosis dolu bir pizza tüketiyorsanız sağlıklı bir tercih yaptığınızı söylemeyeceğim.

ÇORBA

“Yok artık çorba da mı kötü?” dediğinizi duyar gibiyim ancak eğer çorba tüketerek öğün geçirebilecek kadar tok iseniz, çorba yerine salata tercih etmek daha sağlıklı olmaz mı? Hem vücudunuza bol miktarda lif ve antioksidan alırsınız hem hafif geçirirsiniz hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirirsiniz.

Çorba yapılırken özellikle dışarıda bol yağ ve un kullanılır, bu sayede daha doyurucu ve lezzetli olur ancak kalorisi de artmış oluyor.

DÖNER

Bir çok kişi et olduğunu ekmeğini doğru miktarda tüketerek yediği zaman sorun olmayacağını düşünse bile oldukça kötü tercihlerden birisi daha… Döner ve iskender gibi yiyeceklerin pişirilmesinde bol miktarda kuyruk yağı kullanılır. Bu durum sadece kilo kaybınız ve tatlı isteğinizle ilgili değil aynı zaman da kalp sağlığınızı da oldukça etkiler.

Daha doğru tercih için tavuk veya et külbastı tüketebilirsiniz.

EV YEMEKLERİ

Ev yemekleri yapan bir çok merkezde maalesef çoğunlukla pirinç pilavı, kızartmalı sebze yemekleri bulunuyor. Bu durumda da gün ortasında aldığınız en önemli öğünü en kalitesiz şekilde geçirmiş oluyorsunuz. Bunu engellemek için neler yapılabilir diye soruyorsanız?

Alacağınız yemek seçeneklerinde pilav/makarna bulunmasın. Sebze yemeklerini susuz şekilde tüketin ve salata bar bulunuyorsa bol miktarda salata çeşitlerinden tüketmeye özen gösterin. Eğer gün içerisinde dengeli ve sağlıklı beslenirseniz, akşam atıştırmalarının önüne geçebilir ve kilo kaybetmeye başlarsınız.

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago