Categories: Diyet

Sağlıklı Saçlar için 7 Yiyecek

Merhabalar, mevsim geçişleri dolayısıyla özelikle saçlarımızda cildimiz de ve tırnaklarımız da daha sık sorunlar yaşıyoruz, bunun dışında günlük rutin hayatınızda iyi beslenmiyor, vitamin ve mineral açısından da yeterli şekilde faydalanmıyorsanız sıklıkla saç/cilt ve tırnakla ilgili sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Unutmayın, sağlık bir bütündür  ve yediğiniz yiyeceklerin sizin tüm sistemlerinizi etkilediğini ve daha iyi veya daha kötü olmasından beslenmenizin sorumlu olduğunu unutmayın!

YUMURTA

Yumurtanın temel bileşenlerinden olan biotin saç sağlığı için oldukça önemli, bazı saç koruyucu/destekleyici takviyelerde biotin sıklıkla karşımıza çıkıyor. Genel olarak sağlıklı bir insanda çoğunlukla biotin eksikliği görülmezken, çok kötü beslenen ve yoğun stres yaşayan bireylerde düşük değerlere rastlanmıştır.

Ek destek kullanmadan doğal ve sağlıklı şekilde beslenerek biotin eksikliğini giderebilirsiniz. Bu yiyeceklerden bir tanesi de yumurta! Doyurucu, sağlıklı, leziz tariflerin sebebi…

MİDYE

Deniz ürünlerinin bir çoğu çinko açısından zengindir, bu da sizin saç sağlığınızı korumanızda, saç dökülmelerinin önüne geçmenizde etkili oluyor. Eğer çinko seviyeniz düşükse yavaş uzayan, çabuk kırılan ve dökülen saçlara sahip olmanız kaçınılmaz! Sadece midye de değil, karaciğer, istiridye, ıstakoz gibi kabuklu deniz canlılarında yoğun bir şekilde çinko bulunuyor.

Peki eksikliğinde çinko takviyesi almalı mıyız? Hayır! Çünkü çinko aynı zamanda biraz tehlikeli bir mineral ve fazlası sizi ölüme kadar götürebilir. Doğal yollarla beslenmelisiniz.

TATLI PATATES

Hem beta karoten hem de A vitamini içeriği sebebiyle hücre bölünmesini ve büyümesini sağlıyor bu sayede saçlarınızın daha hızlı uzamasını sağlamış oluyor.

Ancak A vitaminin fazla alınması toksik etkilere sebep olacağı için kullandığınız bir multivitamin varsa içeriğini dikkatle incelemeniz gerekir.

BİBER

Tüm renklerden biberler, kırmızı,sarı veya yeşil farketmez! C vitamini içermesi sebebiyle başlı başına sağlık kaynağı zaten bir de saçınızın dökülmesine engel oluyor

MERCİMEK

Kırmızı veya yeşil farketmez, her türlü mercimek  🙂 Demirden ve proteinden zengin olan bu vejeteryan yiyeceği, sahip olduğu bitkisel protein sayesinde saç hücrelerinin hızlı bölünmelerini sağlıyor. Bu sayede daha hızlı uzayan saçlara sahip olabilirsiniz.

İçerdiği demir ise C vitamini ile birlikte saçlarınızın kırılmasının önüne geçiyor.

ISPANAK

İçerdiği folat sayesinde daha sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz. Ayrıca lifli bir yiyecek olması da bir faydası oluyor. Antioksidan içeriği yüksek olduğu için ve kırmızı kan hücrelerinin daha hızlı bölünmesini sağladığı için saç sağlığı için haftada 2 kere tüketmeniz gereken yiyeceklerden!

HİNDİ

İçeriği B grup vitaminler, demir ve protein sayesinde haftada 1 kere bile tüketerek daha sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.

Yiyecekler sadece zayıflamak için değil daha da çok şekilde sağlığınızın düzenlenmesi, hastalıkların iyileştirilmesi için kullanılır. Siz de düzenli bir hayata sahip olmak, sahip olduğunuz hastalıklarınızdan cilt problemlerinizden veya saç ile ilgili problemlerinizden kurtulmak istiyorsanız öncelikle sağlıklı beslenme nedir, nasıl sağlıklı beslenebilirim sorularının cevaplarını aramalısınız.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago