Categories: DiyetFit Tarifler

Spor Saatlerine Göre Beslen

Spora giderken karbonhidrat depolarınızı doldurmanız kasların erimemesi için önemlidir, bunun yanı sıra spor esnasında tansiyon ve şekerinizin düşmemesi ve daha uzun süre kendinizi dinç hissederek spor yapmanız için mutlaka enerji almış olmanız gerekir.

Eğer uzun süreli açlık sonrası spora giderseniz hem şekerinizin düşmesine sebep olacak hem de protein depolarınızın yani kaslarınızın azalmasına sebep olacaksınız.

Spora gitmeden yaklaşık 30-60 dakika önce karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketmelisiniz. Özellikle günün hangi saati spora gidiyorsanız ona uygun beslenmeniz gerekiyor ki vücudun ihtiyacını karşılayalım.

SABAH SAATLERİNDE SPOR

Eğer sabah erken uyanıp spor yapmayı seviyorsanız, sakın aç karnına spora başlamayın. Evet sabah uyandığımız zaman kendimizi pek aç hissetmeyiz hatta iştah bile baskılanır ancak gün içerisindeki en düşük kan şekeri seviyesi sabah saatlerinde ortaya çıkar. Geceden beri enerji kaynağı bulamayan vücut bir de sporun gerektirdiği enerjiyi karşılayamazsa, kas depolarını yakmaya başlar. Spor yaparak kilo vermeye çalışırken üstüne kas depolarınızı kaybedebilir ve sağlıksız bir vücut yapısına sahip olabilirsiniz.

Eğer, yemek yemeye vakit bulamıyorsanız 1 bardak süt ve 1 adet muz ile idare edebilir ve spor öncesi magnezyum ve potasyum depolarınızı doldurabilirsiniz. Spor öncesi vitamin ve mineral alarak gün içerisindeki ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz.

SPORDAN SONRA KAHVALTI;

Spordan geldikten sonra harcadığınız enerji ihtiyacını mutlaka karşılamalısınız. Bunun için neler yapılabilir? Az yağlı bir peynirle hazırlanmış omlet veya kurubaklagil ile hazırlayacağınız bir omet tüketebilirsiniz.

Haşlanmış bir yumurta ile birlikte lor peyniri ve ekmekle klasik bir türk kahvaltısı yapabilirsiniz.

Güne hızlı başlamak ve işe geç kalmamak için yulaflı kahvaltı tariflerinden deneyebilirsiniz.

Eğer vaktiniz bol ise protein tozuyla yapılmış krep veya pankek tüketebilirsiniz.

AKŞAM ÜZERİ SPOR;

Genellikle iş çıkışında yapılan bu spor programında en önemli kural; öğleden sonraki ara öğünü tüketmektir. Bu ara öğün sihirli bir dokunuşla hem metabolizmanızı hızlandırır hem de spor öncesi sizi sağlıklı ve dengeli bir yaşama davet eder.

İş çıkışı yapacağınız ufak bir ara öğün spor öncesi enerji depolarınızı dolduracak ve sporda kan şekerinizin düşmesini engelleyecek.

Küçük bir tost veya sandviç tüketerek spor öncesi ve akşamüzeri için harika bir ara öğün yiyebilirsiniz.

Eğer bunlar size zor gelirse; 1 porsiyon meyve ile badem ve süt / yoğurt  grubu yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

SPORDAN SONRA AKŞAM YEMEĞİ;

Spordan sonra protein ağırlıklı bir öğün geçirmeniz sizin için faydalı olacaktır. Kanınıza hızla karışacak ve sağlıklı bir karbonhidrat tüketmeli, ardından vücutta kullanımı yüksek olan bir protein türünü tüketmelisiniz.

Et/ tavuk/ balık grubu bir yemeği tüketebilirsiniz.

Ancak tüm yemeklerin porsiyon miktarları hakkında yaş, kilo, cinsiyet gibi faktörler etkilidir. Bunun için mutlaka diyetisyen kontrolünde diyet listesi uygulamalı ve size uygun olan beslenme şeklini öğrenmelisiniz.

Yüzyüze görüşerek diyet programı oluşturmak için; Diyetisyen Sinem Akgün Diyet ve Beslenme Danışmanlığı’na gelebilirsiniz.

İletişim için; dytsinemakgun@gmail.com veya 0539 981 9343
Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

5 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

6 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago