Bitmeyen bir çelişki ile karşı karşıyayız. Yıllardan beri yapılan araştırmalar, bu soruya cevap olamasa da ben sizin aklınızdaki bazı sorulara cevap olmaya geldim.
Vejetaryenlik
Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen ise; bitkisel besinleri tüketen, hayvansal besinleri (kırmızı et, tavuk, balık, süt ve sütten yapılan ürünler, yumurta gibi) sınırlı miktarda veya hiç tüketmeyen kişilere verilen isimdir.
Vegan diyeti:
Bunu uygulayanlar hiçbir hayvansal kaynaklı besin tüketmeyip sadece bitkilerle beslenirler. Veganların bazıları arıdan sağlandığı için balı, kemiğin kaynatılmasıyla elde edilen jelatini, süt içerdiği için çikolatayı bile reddetmektedirler. Günümüzde vegan diyeti uygulayanların sayıları oldukça azdır. Veganlar, hayvansal besinleri yemedikleri gibi hayvandan elde edildiği için yün, ipek, deri gibi giysileri giymez, hayvansal yağ içeren sabunları kullanmazlar.
6.Semi-vejetaryen diyeti: Kırmızı eti tüketmeyen, sınırlı miktarda tavuk ve balık tüketenlerdir. Semi-vejetaryenler yumurta, süt ve türevlerini serbestçe tüketirler.
Vejetaryenliğin seçilme nedenleri
Vejetaryen beslenme, temelde ekonomik olgularla ortaya çıkmıştır. Bu olgulardan biri, belirli miktar arazide bitkisel ürün yetiştirmenin, hayvan yetiştirmeye oranla daha çok sayıda insanın kısa sürede ve daha ucuza doyurulabileceği gözlemidir. Diğer bir nedeni ise, küçük ve büyük baş hayvanların sütüyle ve bazı kümes hayvanlarının yumurtasıyla uzun süre insana besin sağlanırken, bu hayvanların kesilmesi ile bu kaynakların kısa sürede tüketilmiş olmasıdır.
Vejetaryenliğin sağlık açısından yararları
Vejetaryenliğin sağlık açısından sakıncaları
VEJETARYEN DİYET LİSTESİ
KAHVALTI:
Bir fincan yeşil çay
Yağsız Peynir
Zeytin (5 Adet)
Yumurta (Haşlanmış)
Marul,tere,semizotundan yapılmış salata
İki dilim kepekli ekmek
ARA ÖĞÜN:
Domates,salatalık,tere,semiz otu,maydanoz,marul ile yapılmış mevsim salata
ÖĞLE:
Nohutlu veya Soya kıymalı köfteler
1 Kase Yoğurt
İki dilim çavdar
Mevsim salata
AKŞAM :
Kuru baklagil yemeği
3 yemek kaşığı pilav
1 kase yoğurt
Mevsim salata
Yatmadan önce:
Yeşil çay
Alternatif olarak yağsız soya sütü
VEJATARYEN BİREYLERE ÖNERİLER
Daha fazla diyet bilgisi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN ofisimize bekleriz.
KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…
Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…
Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…
Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…
Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…
Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…