Categories: DiyetVegan

Vejeteryanlık Sağlıklı mı Sağlıksız mı?

Bitmeyen bir çelişki ile karşı karşıyayız. Yıllardan beri yapılan araştırmalar, bu soruya cevap olamasa da ben sizin aklınızdaki bazı sorulara cevap olmaya geldim.

Vejetaryenlik

Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Ve­jetaryen ise; bitkisel besinleri tüketen, hayvansal be­sinleri (kırmızı et, tavuk, balık, süt ve sütten yapılan ürünler, yumurta gibi) sınırlı miktarda veya hiç tüketmeyen kişilere verilen isimdir.

Vegan diyeti:

 Bunu uygulayanlar hiçbir hayvansal kaynaklı besin tüketmeyip sadece bitkilerle beslenirler. Ve­ganların bazıları arıdan sağlandığı için balı, kemiğin kayna­tılmasıyla elde edilen jelatini, süt içerdiği için çikolatayı bile reddetmektedirler. Günümüzde vegan diyeti uygulayanların sayıları oldukça azdır. Veganlar, hayvansal besinleri yemedikleri gibi hay­vandan elde edildiği için yün, ipek, deri gibi giysileri giymez, hayvansal yağ içeren sabunları kullanmazlar.

  1. Lakto vejetaryen diyeti: Bitkisel besinlerle birlikte hayvansal kay­naklı besinlerden süt ve süt ürünlerini tüketirler.
  2. Ova vejetaryen diyeti: Diyette bitkisel besinlerle birlikte yumurta da yer alır. Bunun yanında et ve süt tüketmezler.
  3. Lakto-ova vejetaryen diyeti: Bu diyeti uygulayanlar öldürülmüş hay­van ürünü yemeyip, hayvan canlı iken ürettiği süt ve yumurtayı tüketirler. Günümüzde sıklıkla uygulanan vejetaryen beslenme tipidir.
  4. Bazı gruplar da etler arasında tercih yaparlar: Bu diyeti uygulayan­lar kırmızı eti yemezler. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca kümes hayvanlarını tüketenlere Polo vejetaryen, yalnızca su ürünlerini tü­ketenlere Pesko vejetaryenler denilmektedir.

6.Semi-vejetaryen diyeti: Kırmızı eti tüketmeyen, sınırlı miktarda tavuk ve balık tüketenlerdir. Semi-vejetaryenler yumurta, süt ve türevlerini ser­bestçe tüketirler.

Vejetaryenliğin seçilme nedenleri

Vejetaryen beslenme, temelde ekonomik olgularla ortaya çıkmıştır. Bu olgulardan biri, belirli miktar arazide bitkisel ürün yetiştirmenin, hayvan yetiştirmeye oranla daha çok sayıda insanın kısa sürede ve daha ucuza doyurulabileceği gözlemidir. Diğer bir nedeni ise, küçük ve büyük baş hayvanların sü­tüyle ve bazı kümes hayvanlarının yumurtasıyla uzun süre insana besin sağlanırken, bu hayvanların kesilmesi ile bu kaynakların kısa sürede tüketilmiş olmasıdır.

 

Vejetaryenliğin sağlık açısından yararları

  • Vejetaryen diyetler kalp-damar hastalık riskini azalt­maktadır. Hayvansal kaynaklı besinlerin toplam yağ, doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Koroner kalp hastalığının, et yiyenlerde yemeyenlere göre %30 daha sık görüldüğü bildirilmektedir.
  • Vejetaryen diyeti uygulayan bireylerin, karışık beslenenlere, özellikle eti çok tüketenlere göre kan basıncı ve hipertansiyon riski düşüktür.
  • Vejetaryen diyeti tüketen bireyler, et içeren diyetle beslenen bireylere oranla daha düşük sıklıkta kansere yakalanmaktadır.
  • Vejetaryen diyeti, posadan zengindir. Şeker hastalığı (Diyabet), yük­sek posalı diyet uygulayanlarda, düşük posalı diyet uygulayanlara oranla daha az görülmektedir.

Vejetaryenliğin sağlık açısından sakıncaları

  • Vejetaryen olmak her zaman sağlıklı bir yaşam tarzı sür­dürüldüğü anlamına gelmez.
  • Vejetaryen bireyler besin çeşitliliklerini iyi ayarlayamaz­larsa demir mineralini yetersiz alabilirler.
  • Vejetaryen diyetlerinde özellikle veganlarda B12 vitamini yetersizliği de anemiye neden olur ve sinir sisteminde geri dönüşü olmayan zararlar verir.
  • Besin çeşitliliği sağlanamadığı ve B12 vitamini gereksinimini karşıla­yacak kadar yumurta ve süt gibi hayvansal kaynaklı besinler tüketilmedi­ğinde homosistein yükselir. Homosistein seviyesinin yükselmesi ise kalp-damar hastalıkları için bir risk faktörüdür.

                                    VEJETARYEN DİYET LİSTESİ

KAHVALTI:

Bir fincan yeşil çay

Yağsız Peynir

Zeytin (5 Adet)

Yumurta (Haşlanmış)

Marul,tere,semizotundan yapılmış salata

İki dilim kepekli ekmek

ARA ÖĞÜN:

Domates,salatalık,tere,semiz otu,maydanoz,marul ile yapılmış mevsim salata

ÖĞLE:

Nohutlu veya Soya kıymalı köfteler

1 Kase Yoğurt

İki dilim çavdar

Mevsim salata

AKŞAM :

Kuru baklagil  yemeği

3  yemek kaşığı  pilav

1 kase yoğurt

Mevsim salata

Yatmadan önce:

Yeşil çay

Alternatif olarak yağsız soya  sütü

                       VEJATARYEN BİREYLERE ÖNERİLER

  • Hiçbir hayvansal ürünü tüketmeyen veganlarda sorun olabi­lir ve veganlar, et yerine soya fasulyesini tüketebilirler.
  • Vejetaryenlerin de sağlıklı yetişkin­lerde olduğu gibi günlük protein gereksinmesi, beden ağırlığının kilogramı başına 1 gramdır.
  • Balık tüketmeyen vejetaryenlerin ve özellikle veganların, ayçiçek yağı yerine soya yağı, kanola yağı kullanmaları, ceviz ve yeşil yapraklı sebzeleri bol tüketmeleri yararlı olur.
  • Yağı azaltılmış süt ve türevlerini tüketmeyi tercih ediniz.
  • Yemeklerle birlikte tüketilen çay, kola ve kahve demir emilimini azaltarak kansızlığa neden olur.
  • Yemeklerle birlikte tüketilen C vitamini vücutta demirin yararlılığını artırır.
  • Günde en az 4 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketmeye gayret edin.
  • Sebzelerin hazırlanması ve pişirilmesinde C vitamini ve diğer vitamin kayıplarını azaltıcı önlemler alındığında, demirin yararlılığı et demiri düzeyine yükselir.

Daha fazla diyet bilgisi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN ofisimize bekleriz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago