D vitamini tüm yaşam boyunca organizmayı etkileyebilen en eski hormonlardan birisidir. En sık nedeni güneş ışığı ile yetersiz karşılaşmadır. Ancak metabolik bazı hastalıklar ve obezite ile de bir çok ilişkisi bulunmaktadır.
Yılda 2 kere D vitamini değerlerinizi öğrenerek kendinizi bir çok rahatsızlığa karşı korumaya alabilirsiniz. ” Hangi Hastalıklar?” diyorsanız gelin, D vitaminine daha yakından bakalım…
Özellikle takviye edilmedikçe besinlerle alınan vitamin D’nin büyük bir önemi yoktur. Yiyecekler ve diyet desteklerinde vitamin D kolekalsiferol veya ergokalsiferol şeklinde bulunabilir. Somon, uskumru, sardalya, ton balığı gibi yağlı balık türleri, yumurta sarısı, süt, brokoli, yeşil soğan, maydanoz, su teresi vitamin D yönünden zengindir. Hiçbir gıda maddesi günlük ihtiyacı karşılayacak kadar vitamin D içermez.
Vitamin D derimiz tarafından doğal güneş ışığından gelen ultraviole radyasyonunun etkisi ile üretilmektedir. Vücudumuzda vitamin D oluşturmanın başlıca yolu doğrudan güneş ışını ile temastır.
Vitamin D eksikliği 25(OH)D düzeyinin 20 ng/ml’den az olması olarak tanımlanmaktadır. Çocuklarda raşitizm yetişkinlerde osteomalaziye yol açan kemik demineralizasyonuna neden olur. Dünyada 1 milyar kişide D vitamini eksikliği veya yetersizliği olduğu düşünülmektedir.
Bu hastalıkların dışında D vitamini ile depresyon, kalp hastalıkları, kanser arasında da hala araştırmalara devam edilmekte ve çeşitli ilişkiler bulunmaktadır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında mutlaka D vitamini testi yaptırarak seviyenizi öğrenin ve gerekirse ek vitamin takviyesi kullanarak sağlığınızı koruyun.
KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…
Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…
Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…
Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…
Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…
Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…