Categories: DiyetSüper Gıdalar

Vücudunuzu Temizleyen 6 Yiyecek

Dönem dönem kendinizi yorgun, halsiz, bitkin hissettiğiniz mide ve bağırsak sorunları yaşadığınız, migren ve sivilce sorunlarıyla baş ettiğimiz dönemler oluyor. İşte kendinizi belirli hastalıklara karşı kötü hissettiğiniz dönemlerde tüketebileceğiniz yiyecekler sayesinde vücudu sahip olduğu antijenlere karşı temizleyip daha iyi hissetmek ister misiniz?

Gözler için Cranberry

Türkçe’de  turna yemişi olarak da geçen minik kırmızı kuru meyveler oldukça lezzetli, düşük kalorili ve özellikle dönemsel alerjiler yaşadığınız göz nezlesi olduğunuz dönemlerde tüketmeniz gereken yiyecek.

Kan basıncınızı kontrol ederek de daha sağlıklı bir kalp ve damar yapısına sahip olmanızı sağladığını da söylemeden geçmeyelim.

1 yemek kaşığı dolusu = 1 porsiyon meyveye eşit.

Sivilceler için Brokoli

Genel itibariyle süper yiyecek olduğunu bildiğimiz bu yiyecek, özellikle içerdiği yüksek lif sayesinde bağırsaklarınızı korumayı oldukça iyi biliyor, Yüksek oranda içerdiği A, C, E vitamini ve antioksidanlar sayesinde kanser gibi hastalıklara karşı da büyük koruyuculuk sağlıyor.

Ancak yeni yapılan çalışmalar cilt üzerinde kirin oluşmasını önleyerek aknelerin oluşmasına engel olduğunu, sivilcelerin yapısını bozduğunu gösteriyor. Regl öncesi brokoli tüketimi belki de sinir bozan sivilcenin oluşmasını önleyebilir.

Cilt için Avokado

Bu mucizevi meyvenin faydalarını bilmeyen kalmamıştır diye umut ediyorum. Doymamış yağ içeriği yüksek olan avokado bir çok iyileşmeyi bir anda sağlıyor. Ancak yüksek oranda yağ içerdiği için zayıflama diyeti yapanların 1 öğünde çeyrek kadar tüketmeleri tavsiye olunur.

İçerdiği yağlar sayesinde cildin daha bakımlı ve parlak görünmesini sağlıyor.

Zayıflamak için Yeşillikler

Aklınıza gelen bütün yeşiller yüksek oranda lif içeriyor, C vitamini, K vitamini içeriği sayesinde sizi bir çok hastalığa karşı koruyor. Ancak kalp için sulandırıcı ilaç kullananların dikkat etmesi gerekiyor.

Gün içerisinde bir öğünde yeşil smoothie tüketebilir ve zayıflamaya başlayabilirsiniz.

Saçlar için Somon

omega-3 açısında çok zengin olan somon balığı haftada en az 1 kere tüketmeniz gereken harika yiyeceklerden bir tanesi. Cildi güzelleştiriyor, yaşlanmayı önlüyor, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyor, özellikle çocuklarda gelişimi sağlıyor.

Somon’un bilinmeyen bir faydası da saçlarınız için mükemmel bir bakım yağı görevi görmesi. Daha parlak ve sağlıklı bir saç için haftada 1 gün somon tüketmeye özen gösterin.

Tırnaklar için Turp

Özellikle vitaminsiz kaldığınız, stres yaşadığınız dönemlerde tırnaklarınızda kırılmalar, uzatamama sorunları başınıza gelebilir.  Bitkisel kalsiyum kaynağı olduğu için daha sağlıklı dişler ve tırnaklar için gün içerisinde salatalarda tüketmeye çalışınız.

 

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

5 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago