Categories: Diyet

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

                    Yeşil çay zayıflatır mı ?

Öncelikle bazılarımızın doğru bildiği yanlışları düzeltmek istiyorum.  Hiçbir besin tek başına metabolik olarak enerji harcamaz. Ancak bazı besinler vardır ki yağ yakımına yardımcı olarak bazal metabolizmanızın hızlanmasını sağlar. Bu hızlanma sayesinde de kilo verme performansınız artar ve motivasyonunuz yükselerek çok daha iyi hissedersiniz.

İçerisinde bulunan metabolik bileşiklerden dolayı yağ yakımına yardımcı olan maddeler arasında yeşil çay bulunmaktadır. Yeşil çay özellikle kateşinler ve kateşin türevlerini kapsayan flavonoidlerce zengindir. Kateşin çay ve bazı meyve-sebzelerde bulunan antioksidan etkili flavonoid grubudur. Flavonoidin kısaca tanımını yapacak olursak bitkisel kökenli bileşiklerdir ve güçlü antioksidandır. Renksiz, suda çözünür bileşikler olan kateşinler yeşil çay demine acılık ve burukluk verir. Flavonoller, C vitamininden 20 kez daha etkilidir. Ayrıca sağlık üzerine birçok etkileri bulunmaktadır.

Yapılan çalışmalar sonucu yeşil çayın;

  • antioksidan,
  • enfeksiyonu önleyici,
  • kanser önleyici,
  • tümör büyümesini yavaşlatan,
  • obezliği önleyici,
  • kolesterolü düşürücü,
  • damar sertliğini önleyici,
  • antidiabetik,
  • antibakteriyel,
  • antiviral ve yaşlanmayı geciktirici etkilere sahip olduğunu göstermiştir.

Bu araştırmalarda yeşil çayın sağlık üzerine yararlı etkilerinin, özellikle bileşiminde bulunan kateşinlerden kaynaklandığı belirtilmektedir. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirir.

YEŞİL ÇAY VE KANSER

Yeşil çayın kanser üzerindeki koruyucu etkisi; hücre çoğalmasını engelleme, hücre döngüsünü durdurma, etken reseptörleri baskılama, sitokinlerin salınımını azaltma, mitotik uyarıları baskılama, mutajeniteyi ve genotoksisiteyi önleme, detoksifikasyon enzimlerini etkinleştirme, serbest radikal temizleme gibi mekanizmalarla açıklanmaktadır.Çalışmada, çay tüketimi arttıkça, ortalama serum kolesterol düzeyinin düştüğü, sistolik kan basıncı ile çay arasında negatif bir korelasyon olduğu belirtilmiştir.

Ancak çaydaki kateşinlerinin sindirim sisteminde demirle çözünmeyen kompleksler oluşturmak suretiyle, demir emilimini kısmen engelleyebileceği, ancak çaya süt veya askorbik asit eklenerek veya demir içeren ilaçları ya da yiyecekleri çayla birlikte tüketmeyerek bu olumsuz etkinin önlenebileceği belirtilmiştir. Günde 3-4 fincan yeşil çay tüketimi güvenlidir.

Yağ yakımına yardımc diğer bir kaynak ise kahvedir. Çay tüketimi kadar yoğun olmasa da kahve tüketimi de ülkemizde yaygındır. Kahvenin içerisinde bulunan kafeinin yağ yakımına yardımcı olmasıyla birlikte aşırı tüketim durumunda olumsuz etkileri ortaya çıkabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketmek yerine günde 2 fincan kahve tüketimi vücuttaki yağ yakımına yardımcı olur.

Yeşil çay ve kahve ile birlikte bir diyet programı içerisinde olmak istiyorsanız iletişim bölümünden Diyetisyen Sinem Akgün’e ulaşabilirsiniz.

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago