Categories: DiyetFit Yazılar

Hipotiroide İyi Gelen Besinler

Hipotiroid Nedir?

Tiroid bezinin yeterince çalışıp-çalışmadığını hipofiz adı verilen bölümden salgılanan TSH hormonu belirer. Hipofiz bezinin yeterince çalışamadığı durumlarda dokulara tiroid hormonu ulaşamaz ve hormon ulaşmayan dokular görevlerini yerine getiremez ve metabolizmada değişiklikler meydana gelir.

Bu durum HİPOTİROİD olarak adlandırılır ve ilaç tedavisi ile düzenlenir.

Özellikle kadınlarda ve akdeniz bölgesi insanlarında sıklıkla görülen hipotiroid yani tiroid hormonlarınızın yeterince çalışmaması durumuna iyi gelen ve kötü gelen bazı yiyecekler vardır. Bugün sizlerle tiroidlerinizin çalışmasına yardım edecek, metabolizmanızı hızlandıracak, kilo vermenizi sağlayacak yiyecekleri konuşacağız.

Özellikle metabolizmasının yavaş çalıştığını düşünen kişilerin mutlaka tüketmesi gereken yiyecekleri öğrenerek hızlı kilo vermeye başlayabilir ve ödem sorunundan kurtulabilirsiniz.

YEŞİLÇAY

Hipotiroid hastalarına önerilen içeceklerden birisidir. Metabolizma hızını %5-10 arası arttırdığı yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.Gün içerisinde daha az acıkmanızı sağlayan ve kilo kontrolünde devreye girerek harika sonuçlar yaratmanıza yarayacak bu içeceği günde 2 fincan kadar tüketebilirsiniz.

Ancak tansiyonu bulunan kişiler tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

ZERDEÇAL

Tavuk yemeklerine yakışan, hint yemeklerinin vazgeçilmezi olan bu baharat, metabolizmanızı ateşleyen bu lezzetli ama biraz acımsı baharatı suların veya içeceklerin içerisine ekleyebilirsiniz veya yemeklerinize ekleyerek daha kolay tüketimini sağlayabilirsiniz.

TARÇIN

Tarçın en güzel baharatlardan birisidir, şüphesiz. Tatlılarda sıklıkla kullanılan bu baharatın mucizevi özelliği aslında, kan şekerini dengelemesinde yatar. Kan şekeri dengeli giden bir kişinin daha uzun süre tokluk yaşadığı ve daha az tatlı krizine girdiği çalışmalarla belirlenmiştir.

Gün içerisinde 1 çubuk tarçını suyunuza ekleyerek veya toz olarak yoğurt/süt ile tüketerek metabolizmanızı hızlandırmanız ve daha hızlı bir şekilde kilo vermeniz mümkün.

SU YOSUNU

Bazı yörelerde kelp ismiyle anılan su yosunu içerdiği iyot sayesinde tiroit bezlerinin çalışmasını hızlandırıyor. Bu sayede hem tiroit problemi yaşayanlara hem de metabolizmasının daha yavaş çalıştığını düşünenlerin yardımına koşuyor. Ancak hiper tiroid hastalarının tüketmemesi gereken yiyeceklerin başında yer alıyor.

Sadece tiroid değil, kalp hastaları, tansiyon hastalarının da tüketmemesi gereken yiyecekler arasında.

Siz en iyisi bu metabolizma hızlandıran ve zayıflatan bitkiyi doktorunuza veya diyetisyenize danışmadan tüketmeyiniz.

GİNSENG

Uzak doğu esintileriyle hayatımıza giren bu yiyecek de metabolizmayı hızlandıran yiyeceklerin başında yer alıyor. Özellikle enerji verdiği bilinen bir gerçek. İnsülin metabolizmanızı etkileyerek hücrelerin yağ depolamasını azaltıyor ve yağ hücrelerini parçalayarak özellikle yağdan kaybettiğiniz bir kilo verme sürecine giriyorsunuz.

Ancak yüksek kafeinle ve bazı şeker ilaçlarıyla kullanılmaması gerekiyor. Siz en iyisi, doktor veya diyetisyene danışmadan tüketmeyiniz.

Eğer tüm bu yiyecekler hakkında daha fazla bilgi almak veya zayıflamak istiyorsanız;

Ankara’da bulunan Diyetisyen Sinem Akgün Diyet ve Beslenme Danışmanlığı Merkezi’nden 0539 981 9343 numaralı telefondan randevu alabilir veya online diyet için dytsinemakgun@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago