Categories: Diyet

Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Kalp sağlığının şüphesiz en önemli noktalarından bir tanesi, kolesterol değerlerinizi dengelemek. Kan ölçümü sırasında 3 temel parametre izlenir. Bunlar; İyi kolesterol (HDL), kötü kolesterol (LDL) ve total kolesterol. Total kolesterol ve LDL kolesterolün düşük, HDL’nin ise yüksek olması sağlık birey için beklenen sonuçtur.

Ancak değerleriniz yeterli değilse, mutlaka doktor ve diyetisyen takibine girmeli, sizin yaşınıza kalorinize uygun diyetlerle hayatınıza devam etmelisiniz.

AVOKADO

Bitkisel kaynaklı yiyeceklerde kötü kaynaklı kolesterolün olması beklenmedik bir şeydir. Avokado doymamış yağlardan zengin, kötü kolesterolü düşüren ve iyi kolesterolü yükselten bir özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra bol oranda lif içermesi, potasyum kaynağı olmasıyla da kalp sağlığını koruyucu etkiye sahiptir. Kolesterolü düşürmesinde anahtar etken; oleik asittir. 

YEŞİLÇAY

İçerdiği antioksidanlar sayesinde tüm vücutta koruyucu özelliklere sahip yeşil çay, kanser önleyici ve gençlik iksiri olarak da aklınıza yer edebilir. Ancak tansiyon problemi olanların özellikle günde 2 fincanı geçmeden tüketmesinde fayda var. Kateşinler sayesinde kötü kolesterolü düşürüp, kan yağlarının düşmesini sağlıyor.

KURUBAKLAGİLLER

Kurubaklagillerin en önemli özelliği içerdiği yüksek orandaki liflerden geliyor,  yüksek lif oranı kan şekerinin dengeli gitmesini sağlıyor, bitkisel protein kaynağı olmaları sebebiyle kolesterol içermiyor ve yüksek seyreden kolesterolünüzü dengelemeye yarıyor.

PORTAKAL

Ankara kışına en iyi gelen meyve, yüksek C vitamini kaynağı bizi gripten korurken içerdiği pektin sayesinde, kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olurken, düşük kalorili olmasıyla ara öğün seçeneği olarak zayıflama diyetlerinde kış aylarında en çok tüketilen sağlıklı bir meyve olarak karşımıza çıkıyor.

SOMON

Bir çok hastalığın ve zayıflama diyetlerinin baş tacı somon balığı kolesterol düşürücü etkisi ile de karşımıza çıkıyor.  İçerdiği omega-3 ve doymamış yağ asitleri sayesinde trigliserit yani kan yağları seviyenizi düşürerek kolesterolün düşmesini sağlıyor, böylelikle sizi kalp hastalıklarına karşı koruyor.

CEVİZ

Harika bir ara öğün seçeneği olan bu lezzetli atıştırmalık doymamış yağ asitleri içeriği sebebiyle HDL iyi kolesterolü yükselterek sizi daha sağlıklı bir metabolizmaya kavuşturuyor. Sadece ceviz değil bütün kuruyemişler iyi kolesterolü yükseltip, total kolesterolünüzü düşürerek sağlıklı bir hayatın yolunu açıyor. Ama tuz ve şeker eklenip, kavrulmamış olmasına dikkat etmelisiniz.

DOMATES

İçerdiği laykopen sayesinde sadece kolesterol değil, tüm kalp sağlığınızı düşünen bu sevimli kırmızılar, kalp rahatsızlığını riskini minimuma indiriyor ve özellikle sebze tüketimini gerçekleştirdiğiniz için diyet yaparken mükemmel bir seçenek ortaya çıkarıyor.  Pişirildiği zaman kullanımı daha da artan laykopeni diyet menemen olarak tüketerek, daha lezzetli ve sağlıklı bir seçenek ortaya çıkarabilirsiniz.

Ayrıca Kolesterolünüz yüksekse; yumurta, kırmızı et vb. bir çok yiyecekten biraz uzak durmalısınız.

Kolesterolü düşürmek için bunlar yetmez diyorsanız, düşük kolesterollü diyet listesi için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN Diyet ve Beslenme Danışmanlığı Merkezine bekleriz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago