Categories: Fit Yazılar

Metabolizma Hızlandıran Yiyecekler

Bazı yiyeceklere günümüzde süper gıda olarak bakıldığı bir GERÇEK! Bu gerçekliğin pek çok yönü olduğunu belirtmek isterim. Tüketilen her gıda sizi zayıflatacak ya da sağlığınıza geri kavuşturacak diye düşünmemelisiniz. Gıdaların bir çok yönden insan vücuduna faydası olsa da “MUCİZE GIDA YOKTUR.”  Bunu bilerek doğru beslenmek yaşam kalitenizi yükselteceği gibi büyük beklentileriniz olmadığı için psikolojik açıdan da rahatlayacaksınız. Ancak metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacak besinleri daha sık tüketerek zayıflama sürecini hızlandırmanız da hiçbir sakınca olmadığını da belirtmeliyim.  Bu yiyeceklere yakından bakalım…

 

BADEM

 

Badem kalorisi yüksek olduğundan, çok sık tüketilmemesi gereken gıdaların başında geliyor. Ancak içerdiği elzem yağ asitleri ve tüketimden sonra uzun süre tok tutmasıyla başımızın tacı oluyor. Özellikle ara öğünlerde meyve ile birlikte tüketimi sizin daha uzun tok kalmanızı sağlayacaktır. Belki kahvaltıda tüketip, güne enerji dolu başlangıç yapabilirsin.

 

KURUBAKLAGİLLER

 

Diyet yapanlara genellikle önerilen besinlerin başında gelir. Uzun süre tok tutması ve düşük kalorili olması büyük avantajlarından bir kaçıdır. İçerdiği lif sayesinde bağırsak hareketlerinizi düzenler, metabolizma da yavaş harcanan bir karbonhidrat olduğundan, insülin direnci olanlara ve düşük glisemik indeksli karbonhidrat tüketenlere büyük avantaj sağlar.

 

YUVARLAK SEBZELER

 

Bu da ne dediğinizi duyar gibiyim. Tanımlayacak başka bir sıfat var mıdır bilemiyorum ancak, karnabahar, brokoli, lahana, pancar gibi yuvarlak hatlara sahip olan sebzelerin multivitamin B açısından zengin olduğu bilinen bir gerçek! Bunları sıklıkla tüketmek çok lezzetli olmayabilir ama yemek kitaplarını biraz karıştırarak doğru lezzeti yakalamak çok yakınınızda!

 

KEREVİZ

 

Kalori bakımından oldukça şanslı sebzelerden bir tanesi! Çünkü 100 gramında yaklaşık 16 kalori bulunuyor. Kahvaltılarda, bademle birlikte tüketimi lif ve yağ anlamında sizin uzun süre tok kalmanızı sağlayacak! Sık sık tüketseniz bile kilo almanıza neden olmayacak süper gıdalardan. Yüksek antioksidan içeriği sebebiyle kanser koruyucusu olması da başka bir artısı.

 

KAHVE

 

Zayıflamaya yardımcı içeceklerden biri. İçerdiği niasin, kafein ve anti-oksidanlar sayesinde metabolizma hızlandırıcısı. Metabolizma yaklaşık %5 oranında hızlanıyor ve uyurken bile enerji harcaması yüksek oluyor. Kan dolaşımını hızlandırıp, kişinin kendisini dinç hissetmesini sağlıyor. Tatlı ihtiyacını azaltarak, kilo kaybına bir artı daha sağlıyor. Ancak kahve içerken su tüketimini atlamamak lazım. Her fincan kahve için 1 bardak suyunuzu içmeyi unutmayın!

 

SALATALIK

 

Diyette favorim olan sebzelerden birisi. “Neden mi?” Kalorisi düşük ve su oranı yüksek de o yüzden. İçerdiği su sayesinde dehidrasyon problemini ortadan kaldıracak mucizevi bir besin. Üzerine tuz eklemeden tüketmek en temel kurallarından birisi. İnce dilimler halinde doğrayıp, gün içerisinde tüketilen suya ekleyebilirsiniz.

Daha fazla diyet bilgisi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN Diyet ve Beslenme Danışmanlığı ofisimize bekleriz.

 

 

 

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago