Merhaba,
Sık sık migren atakları geçiriyor ve bunu sadece stresli iş hayatına, yaşadığın sorunlara ya da mevsim geçişlerine bağdaştırıyorsan, yanlış YOLDASIN. Migren tetikleyicileri bir çok faktörden oluşabilir ve kişiden kişiye değişim gösterir.
İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre; doğru beslenme ile 7-15 yaş arasındaki çocukların %98’inde beslenmeyle migren ataklarında iyileşme gerçekleştirilmiştir.
Migrene Kötü Gelen Yiyecekler
KAFEİN; Gün içerisinde içtiğin çay, kahve hatta yeşil çay bile kafein alımını etkileyip seni baş ağrısına dair büyük bir krize sokabilir. Bunun için hayatından belirli bir süre kafein içeren içecekleri ve çikolatayı çıkarman en doğru çözüm yolu.
HAZIR YİYECEKLER; Market ürünlerinin bir çoğunda bulunan koruyucu maddeler (nitrat gibi) migren atakları geçirmene sebep olabilir. Doğru beslenerek, taze gıdalara yönelerek bu durumu tersine çevirebilirsin. Özellikle salam, sucuk gibi yiyeceklere dikkat etmende fayda var.
YAĞLI YİYECEKLER; Tüm gün sindirimi zor olan yiyeceklerle vücudu yorman ataklarını arttırıyor olabilir, kızartma türü, kremalı ve ağır yemeklerden kaçınarak doğru beslenmeye başlayabilirsin.
KAN ŞEKERİ DENGESİ; Eğer gün içerisinde sadece 1-2 öğün yapıyorsan bunun da migren ataklarını tetiklediğini bilmen gerekir. Kan şekerinin düşmesiyle birlikte beyne giden kanın miktarının artışı ortaya çıkar, bu baş ağrılarına sebep olur.
YAĞLI SÜT ÜRÜNLERİ; Bu ne alaka der gibisiniz ancak, yoğun yağlı yiyeceklerin size zarar verdiğini daha önce belirtmiştik. Kullandığınız tüm süt ürünlerini( evet peyniri de) yağsıza çevirirseniz çok daha rahat edeceksiniz.
Bunların dışında; yoğun ışık, mevsim geçişleri, ağır ve rahatsız edici kokular, stres, yorgunluk vb. bir çok faktör ataklarını tetikleyebilir. Ama gün içerisinde bol su tüketerek, haftada 1-2 kere balık yiyerek, taze sebze ve meyveyle bağışıklık sistemini güçlendirerek YANİ doğru beslenme faktörüyle migren ataklarını azaltabilirsin.
Daha fazla diyet bilgisi almak için Ankara Diyetisyen Sinem AKGÜN ofisimize bekleriz.
KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…
Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…
Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…
Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…
Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…
Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…