Categories: Diyet

Uyku Saatine Göre Beslen

Uykunun daha iyi bir sağlık getirdiğini, zihnimizde ve bedenimizde gözlemleyerek hepimiz görebiliyoruz. Uyku saatlerimiz, uyuduğumuz zaman dilimi sağlığımız için oldukça kıymetli. Gün içerisinde 6 saatten daha az uyuyanların erken ölüm riskinin arttığını, metabolizmalarının daha yavaş çalıştığını, kalp hastalıklarına yakalanma ihtimallerinin arttığını söyleyebiliriz.

Sadece bunları mı sağlıyor derseniz, iyi bir uykunun beden ağırlığıyla doğrudan bir ilişki içerisinde olduğunu da belirtmek isterim.

GEÇ UYUYANLAR

Eğer geç saatlere kadar çalışıyor veya erken yatmayı sevmiyorsanız, çalışmalar sizin daha kilolu olduğunuzu gösteriyor. Akşam yemeğinden sonra uzun bir araya sahipseniz fast food tüketme alışkanlığınızın daha fazla olduğunu, daha kötü atıştırmalıklara yöneldiğinizi biliyorum.

Evde otururken bir anda gelen sanki hiç bir şey yememiş gibi olma hissi, akşam yemeğinin üzerinden çoook saat geçmiş olması yüzünden.

Peki Ne Yapalım?

Akşam yemeğinden sonra atıştırmalıkları seviyorsanız, gün içerisinde daha sağlıklı yemek tercihleri yapın

Gece ara öğünlerini kuruyemiş, meyve, süt ürünleri ile zenginleştirmeye çalışın.

Sağlıksız ve fast food tarzı yiyecekler yerine protein ağırlıklı beslenmeye başlayın, bu sayede kendinizi daha uzun saatler boyunca tok hissedebilirsiniz.

Akşamınızı kahve ve çay ile geçirmek yerine bol su tüketmeye başlayın.

Akşam saatlerine yürüyüş koyarak hem fiziksel olarak yorulmaya başlayıp, daha erken uyuyabilirsiniz hem de yemek alışkanlığınızın yerine daha sağlıklı bir alışkanlık kazanmış olursunuz.

Uyumadan 2 saat önce kalorili her türlü yiyeceği elveda diyin.

ERKEN UYUYANLAR

Erken uyumasına, düzenli alışkanlıklara sahip olmasına rağmen kilo alanlar varsa belkide yemek saatlerinde bir sorun olabilir. Midemizin ortalama sindirim süresi 2 ile 4 arasında değişiyor. Küçük bir meyve bile 2 saatte sindiriliyor, bu yüzden erken uyuyorsanız yemek yediğiniz saate dikkat etmeniz gerekiyor.

Gece uyuma saatine kadar su içmeniz oldukça önemli, erken uyuyan kişilerin daha az su tükettiğine dair çalışmalar mevcut. Yemekten kalktıktan sonra su şişenizi yanınızdan ayırmayarak daha fazla su tüketebilir ve daha sağlıklı olabilirsiniz.

Ayrıca yapılan çalışmalar uykudan önce magnezyum tüketmenin daha iyi bir uyku kalitesini ortaya çıkardığını gösteriyor, muz, süt, badem gibi besinlerin akşam ara öğününde tüketilmesi sayesinde daha iyi uyuyabilir ve daha iyi dinlenmiş bir şekilde yeni güne başlayabilirsiniz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

5 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago