Categories: Diyet

Vitaminler Ne İşe Yarar?

VİTAMİN A = Kemik, diş, cilt ve göz fonksiyonları

Sağlam dişlere ve kemiklere sahip olmak gün içerisinde yeterli miktarda A vitamini tüketimiyle ilişkili. Gece körlüğünü önlemek, daha iyi bir görüşe sahip olmak ve cildinizin esnekliğini sağlamak için günlük yaklaşık 5000 IU almanız gerekli. 1 adet havuçta ise 10.000 IU A vitamini bulunuyor.

VİTAMİN B = Bağışıklık sistemi, sinir sistemi, demir emilimi, enerji üretimi

Aslında bir çok formu bulunan B vitamini bir çok işlevsel hücrede yer alıyor. Özellikle beynin çalışması ve doku hislerinin sağlanması için kıymetli. Hafızamızı kuvvetlendiren bu vitamin sayesinde, güne başlayabiliyor, kan hücrelerinin yapımını sağlıyor, düşünüyor ve konuşuyoruz. Çoğunlukla hayvansal kaynaklarda bulunan bu vitaminin eksikliğini supplementlerle sağlayabilirsiniz.

VİTAMİN C = Bağışıklık sistemi, demir emilimi, cilt sağlığı, kan hücresi yapımı

Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitamin olan C vitamini sayesinde kış aylarını daha sağlıklı geçirebiliyoruz. Hücre yapılanmasında diş ve kemik sağlığında etkili ancak, en önemli özelliğinden bir tanesi DEMİR mineralinin emilimi sırasında gerçekleşiyor. Siz bol miktarda demir alsanız bile emilimi, vücutta bulunan C vitamini sayesinde gerçekleşiyor. Kansere karşı koruma özelliği bulunan bu vitaminin en kötü özelliği depolanma işlevinin olmaması. Yani her gün tüketin.

VİTAMİN D = sağlıklı kemikler, obezite, bağırsak sağlığı

Vücudunun temel taşı olan sağlıklı kemikler için oldukça önemli olduğunu biliyordun, ama obezite ne alaka dimi? Son zamanlarda yapılan tüm çalışmalar D vitamini azlığının obezite faktörüne yol açtığı gösteriyor. Bağırsaklarını ve sindirim sistemini korumak için yaz aylarında bol bol güneşlenmen gerek, düzenli doktor kontrolleriyle D vitamini eksiğini tamamlayabilirsin.

VİTAMİN E = kan dolaşımı, antioksidan

Cildinin kalitesinin artmasını istiyorsan esnekliği korumak ve kötü hücrelerle, tümörle savaşmak için vücuduna alman gereken vitamin karşında. Zeytin, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlarda bol bulunan bu vitamin, kolesterolü düşürüyor. İyi kolesterol olan HDL artışını sağlıyor.

VİTAMİN K = Kemik, beyin sağlığı, kan koagülasyonu

Sıkıntı yaşanmayan tek vitamin olabilir, çünkü bütün yeşilliklerle bol miktarda bulunuyor. Ispanak, salatalık,marul , kivi gibi bir çok sebze ve meyve ile bu vitamini alabilirsiniz. Ancak coumadin kullananlar K vitamini alımını kısıtlamalı 🙂

Daha fazlası için Diyetisyen Sinem AKGÜN ofisiyle irtibata geçebilirsiniz.

 

Sinem Akgün

Diyetisyen Sinem Akgün Ankara Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve Ankara Diyetisyen hizmeti vermektedir.

Recent Posts

Ketojenik Diyet ile Zayıflamak Mümkün mü?

KETOJENİK DİYET NEDİR? Öncelikle ketojenik diyetin doğru tanımını yapmak gerekir. Düşük karbonhidrat, yüksek yağlı bir…

4 yıl ago

Şeker Bağımlısı Mısın?

Herkese yeni bir günden merhaba, Şeker ile ilgili bir çok sorun yaşıyor, bazen çok tüketiyor,…

5 yıl ago

Yorgunluğunuzun Nedeni Yedikleriniz mi?

Bir çok diyet danışanım bana, sağlıklı beslenmeye başlamadan önce kendilerini yorgun hissettiklerini, enerjilerinin düşük olduğunu…

6 yıl ago

Kışın Kilo Vermek Daha mı Zor?

Havalar soğumaya başlamışken, herkesin aklındaki en önemli problemlerden bir tanesine çözüm olmaya geldim. Konuşup, karar…

6 yıl ago

Glisemik İndeks mi Glisemik Yük mü?

Merhabalar, Belki de glisemik indeks ve glisemik yük kavramlarını ilk defa duyuyorsunuz. Ancak çok uzun…

6 yıl ago

Portakaldan Daha Çok C Vitamini İçeren 7 Yiyecek

Yaz biterken, herkes de grip sezonu da başladı. Bu grip sürecini daha kolay geçirmek için…

6 yıl ago